Annons
Nyheter

Polis sköt hemlös – behåller jobbet trots åtal

Brott • Publicerad 12 juli 2021
En polis som sköt och skadade en man åtalas för tjänstefel men får behålla jobbet även om han fälls. Arkivbild.
En polis som sköt och skadade en man åtalas för tjänstefel men får behålla jobbet även om han fälls. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En polis som sköt en hemlös man i Gamla stan i Stockholm med två skott åtalas för tjänstefel, men får behålla jobbet även om han fälls. Det rapporterar tidningen Dagens Juridik.

Händelsen inträffade för drygt ett år sedan. Polisen fick larm från flera personer om att en man tagit sig in i ett trapphus. När polisen anlände uppstod tumult och mannen flydde ut på en fönsteravsats, sex meter över marken. Ordväxling uppstod och en av poliserna sköt mannen två gånger. Mannen träffades i benet och armen och föll handlöst till marken med allvarliga skador som följd.

Annons

Enligt polisen var mannen drogpåverkad och hotfull.

Men åklagaren i fallet anser att det inte förelåg en nödvärnssituation, och polismannen åtalas. Polisens personalansvarsnämnd, som yttrat sig till domstolen, konstaterar dock att polisen får behålla jobbet även om han fälls.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons