Annons
Nyheter

Polis ville slåss med tvångsomhändertagen – döms

En polis i 30-årsåldern tog av sig sitt vapenbälte och jacka – och ville slåss med en tvångsomhändertagen man. Nu döms han till dryga dagsböter för tjänstefel,
Brott • Publicerad 16 juni 2022
En polis har dömts för tjänstefel efter att ha uttryckt att han skulle slåss med en tvångsomhändertagen person. Arkivbild.
En polis har dömts för tjänstefel efter att ha uttryckt att han skulle slåss med en tvångsomhändertagen person. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Händelsen utspelade sig på psykiatrin på Sunderby sjukhus i Luleå i oktober i fjol. I väntrummet uppstod munhuggning mellan den nu dömde polisen och målsägande. Vittnen har uppgett att polisen var arg och irriterad, och ska ha sagt att de blev chockade av polismannens agerande, rapporterar tidningen.

Polisen stod åtalad för misshandel efter det att vittnen uppgett att han tagit ett grepp på målsägande och slitit ner honom på golvet, och därefter slitit målsägande i håret och tilldelat ett knytnävsslag.

Annons

Men andra vittnen hävdar att de varken sett knytnävsslag eller hårdragning, tingsrätten kan därför inte styrka att det så har skett utom rimligt tvivel, enligt NSD. Även om nedläggningen varit hårdhänt har den enligt rätten inte orsakat smärta eller håravfall, åtalet om misshandel ogillas därför.

Om polisen hade dömts för misshandel hade han riskerat avsked. Nu döms han i stället för tjänstefel och får betala 80 dagsböter à 260 kronor. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till målsägande, 5 000 kronor av kostnaderna för försvaret samt ytterligare 800 kronor till brottsofferfonden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons