Annons

Polisen: Brister i utredning av Fittjafallet

Brott • Publicerad 10 januari 2020
Förundersökningen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Fittja 2016 hade flera brister, konstaterar Polismyndigheten i en granskningsrapport. Arkivbild.
Förundersökningen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Fittja 2016 hade flera brister, konstaterar Polismyndigheten i en granskningsrapport. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Förundersökningen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Fittja 2016 hade flera brister, konstaterar Polismyndigheten i en granskningsrapport.

I genomgången av de åtgärder som vidtogs under utredningen finns en genomgående kritik mot bristen på skyndsamhet i arbetet. Bland annat ifrågasätts det faktum att flera av de män som senare åtalades inte frihetsberövades förrän nästan ett år efter det att utredningen inleddes.

Annons

Redan ett halvår innan det skedde fanns det tillräckligt med bevis för att betrakta dem som åtminstone skäligen misstänkta, enligt granskningen.

Kritik riktas också mot att polisen inte tillräckligt noggrant undersökte den målsägande kvinnans påstående om var den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Först i augusti 2017, nästan ett år efter att kvinnan gjort sin anmälan, nämns den adress som åklagaren till slut hävdar att våldtäkten skett på. Misstaget borde ha upptäckts i ett tidigare skede, enligt utredarna.

Bristerna gör att Polismyndigheten föreslår flera förändringar som på olika sätt ska stärka rutinerna kring polisens förundersökningsarbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons