Annons
Nyheter

Polisen: Fler barn rekryteras av kriminella

Brott • Publicerad 14 december 2020
Polisen säger att det har blivit vanligare att unga rekryteras till kriminella nätverk. Arkivbild.
Polisen säger att det har blivit vanligare att unga rekryteras till kriminella nätverk. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

I flera av landets polisregioner ökar rekryteringen av unga till kriminella nätverk, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är vår uppfattning att det har ökat och gått ner i åldrarna. Vi har sett barn från tolv till femton år begå brott åt de gängkriminella, säger Jan Hofvenstam, underrättelsechef i polisregion Öst, till radion.

Annons

Det finns inte några siffror på hur många barn det handlar om, men Ekot har pratat med underrättelsecheferna i landets sju polisregioner och fyra av dem ger en bild av att rekryteringen av barn har ökat de senaste åren.

– Det finns uppgifter om (barn) från tio år och uppåt, men man kan säga att antalet stiger med stigande ålder. Det är väldigt ovanligt med så låga åldrar. Vanligaste är väl 16–18 år, säger Palle Nilsson, chef för underrättelsesektionen i polisregion Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons