Annons
Nyheter

Polisen lägger ned utredning om aprymning

Brott • Publicerad 9 februari 2023
Avspärrningar vid Furuviksparken utanför Gävle i december. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Polisen har lagt ned sin förundersökning om arbetsmiljöbrott i samband med aprymningen på Furuvik i december.

Beslutet kommer sedan Arbetsmiljöverket under onsdagen meddelat att man inte rekommenderar att något åtal väcks mot Furuviksparkens ledning.

Annons

– Det är nedlagt nu och det är utifrån information som Arbetsmiljöverket skickade över till oss om att åtalsanmälan inte är aktuellt, säger polisens utredare Maria Lorichs till TT.

– Vi kan inte se att arbetsgivarens ansvar har brustit vad gäller det direkta orsakssambandet till händelsen. På basis av det är ärendet nedlagt, säger hon vidare.

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma, visade djurparkens egen redogörelse av händelsen som presenterades i förra veckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons