Annons

Polisen: mördad kvinna borde ha fått skydd

Brott • Publicerad 10 januari 2020
Mordet på Tova Moberg väckte stor sorg, på bilden samlas sörjande vid en ljusmanifestation i Iggesund för dödsoffret. Arkivbild.
Mordet på Tova Moberg väckte stor sorg, på bilden samlas sörjande vid en ljusmanifestation i Iggesund för dödsoffret. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Den 19-åriga Tova Moberg från Njutånger mördades 2017 av en 22-årig expojkvän som dömdes till livstid för brottet. Tova Mobergs kropp hittades i en sjö utanför Hudiksvall.

Polisens egen utredning visar att Tova Moberg borde ha fått polisskydd före mordet och redan efter anmälan om misshandel, rapporterar SVT Gävleborg.

Annons

– Sådana här fall borde få ett större fokus än vad det vanligtvis får, säger Gävleborgs polischef Per Ågren till SVT.

Utredningen av polisens tillsynsenhet visar att polisen underlät att ge Tova Moberg skydd, trots att det fanns en polisanmälan om misshandel två månader innan hon mördades. Offret hade dessutom misshandlats i flera år. En förundersökning om grov kvinnofridskränkning hade inletts.

Tillsynsenheten skriver att polisen inte skulle ha avvaktat, det var "uppenbart att AA var i behov av skyddsåtgärder".

– Vi måste se till att det inte sker igen, säger Ågren och understryker vikten av att samhället uppmärksammar våldsbrott i hemmiljöer, och att den aktuella utredningen hjälper till att belysa problemet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons