Annons
Nyheter

Polisen står på sig: "Vårt beslut var korrekt"

Polisen står fast vid att beslutet om att neka tillstånd till koranbränning i februari var korrekt. Myndigheten ska nu analysera om förvaltningsrättens beslut ska överklagas till kammarrätten.
Brott • Publicerad 4 april 2023
I februari i år beslutade polisen vid två tillfällen att inte tillåta koranbränning med hänvisning till hotbilden mot Sverige. Hotbilden bedömes ha ökat efter den högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränning vid Turkiets ambassad. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förvaltningsrätten meddelade under tisdagen att man river upp polisens beslut om att inte tillåta koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassader.

Polisen hade fattat beslutet med hänvisning till att hotbilden mot Sverige har påverkats av tidigare koranbränningar samt att risken för terrorattentat skulle öka om framtida bränningar tillåts. Men den argumentationen har inget stöd i lagen, enligt förvaltningsrätten.

Annons

– Det är en kritik mot Polismyndigheten eftersom förvaltningsdomstolen upphäver polisens beslut. Men samtidigt vidhåller vi att vårt beslut är korrekt fattat, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Polisen ska nu analysera både domen och den egna motiveringen för att neka koranbränningarna.

– Vi kommer att slutföra den analysen innan vi tar beslut i frågan om vi ska låta domen vinna laga kraft eller om vi ska överklaga den till kammarrätten, säger Österling.

Analysarbetet väntas ta upp mot tio dagar.

– Vi ska väga bedömning i förvaltningsdomstolen mot vår egen motivering och därefter ta beslut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons