Annons

Polis ska stärka säkerheten efter attentatshot

Polisen i Stockholm ska höja säkerheten vid "symboliskt viktiga" objekt sedan Säkerhetspolisen uppgett att man ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige, rapporterar SVT Nyheter.
Brott • Publicerad 10 februari 2023
Stockholmspolisen ska höja säkerheten vid "symboliskt viktiga byggnader". Flygbild över regeringskansliet, Rosenbad och Sagerska palatset, med Riksbron och riksdagshuset till höger. Arkivbild.
Stockholmspolisen ska höja säkerheten vid "symboliskt viktiga byggnader". Flygbild över regeringskansliet, Rosenbad och Sagerska palatset, med Riksbron och riksdagshuset till höger. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetet sker inom ramen för en så kallad särskild händelse, som inleddes i onsdags i samband med att Säpo meddelade att man ser fler hot.

Polisen kommer nu bland annat att "vidta säkerhetshöjande åtgärder mot de mest symboliskt viktiga objekten i vår region", skriver man i ett mejl till SVT.

Annons

Exakt vad det innebär vill polisen dock inte berätta.

– Det kommer vi inte gå in på. Det är att kommentera vår operativa förmåga och hantering, säger polisens presstalesperson Anna Engelbert till SVT.

Säpos varning i onsdags kom efter de starka reaktionerna på koranbränningen utanför Turkiets ambassad, det försämrade säkerhetsläget generellt samt den internationella LVU-kampanjen mot svensk socialtjänst.

– Allt detta har skapat ett större fokus mot Sverige och vi ser ett ökat flöde av attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen, sade Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säpo, till TT.

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskrev det som "mycket oroande".

– Vi lever i ett väldigt farligt säkerhetsläge över huvud taget, och allra farligast är det för Ukraina, men även Sverige drabbas nu av väldigt mycket oro, inklusive risken för terrorinsatser, sade han.

Bakgrund: Protester mot Sverige

Sveriges väg in i Nato har varit snårig och utlöst konflikter mellan Sverige och Turkiet – som ställt flera krav på Sverige för att släppa in landet i försvarsalliansen. Aktioner mot Nato och president Recep Tayyip Erdogan i Sverige har väckt ilska i Turkiet och lett till protester.

Här är ett axplock från händelser den senaste tiden:

11 januari hängs en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. Aktionen, där Erdogan jämfördes med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, väcker starka reaktioner i Turkiet.

12 januari kallar Turkiet upp Sveriges ambassadör med anledning av aktionen och dagen efter ställer Turkiet in det besök Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamentet.

21 januari bränner den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koran under en tillståndsgiven manifestation i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm.

Protester mot Sverige bryter ut i Turkiet, och flera andra länder. Sveriges ambassad i landet stängs tillfälligt under protesterna.

6 februari uppmanar USA:s ambassad sina medborgare i Sverige bland annat att undvika folksamlingar och hålla låg profil.

8 februari varnar Säpo för ett ökat antal attentatshot mot Sverige och bedömer att säkerhetsläget försämrats sedan koranbränningen utanför Turkiets ambassad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons