Annons
Nyheter

Polisen tar höjd för utbredda protester

Den upptrappade Mellanösternkonflikten leder till protester även i Sverige.
Polisen i storstäderna förbereder för att kunna upplösa alla folksamlingar de kommande dagarna. Israels ambassad ställs under särskild kamerabevakning.
Samhälle • Publicerad 14 maj 2021
I onsdags hölls en propalestinsk manifestation i centrala Malmö. Arkivbild.
I onsdags hölls en propalestinsk manifestation i centrala Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I Göteborg har polisen upprättat en så kallad särskild händelse, med anledning av en demonstration som planeras till lördagseftermiddagen.

– Det är en icke-tillståndsgiven bil- och cykelkortege som kommer genomföras i centrala Göteborg, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisens västra region.

Annons

– Beredskapen är god. När man går upp i en särskild händelse kan man koppla in resurser från andra delar av regionen i mån av behov.

I rådande pandemitid är alla folksamlingar med fler än åtta deltagare förbjudna. Polisen har dock svårt att beräkna hur många som kommer att delta i planerna, eller identifiera en organisatör.

Kamera vid ambassaden

Utanför Israels ambassad i Diplomatstaden i Stockholm placeras en övervakningskamera på släpvagn. Därtill kommer man att flyga kamerautrustade drönare över stora delar av innerstaden för att följa folksamlingar.

– Det är vi som önskar den punkten (utanför ambassaden) och vi har naturligtvis haft en dialog med ambassaden, säger Stockholmspolisens presstalesperson Mats Eriksson.

– Vi har fått information om att det förbereds för eventuella demonstrationer i helgen, både kopplat till pandemin och till oroligheterna i Israel-Palestina-konflikten.

Informationen kommer från öppna källor – som upprop och evenemang i sociala medier – men det är "högst oklart" hur många som kommer att dyka upp, enligt Eriksson. Ingen har sökt tillstånd och ingen har trätt fram som arrangör.

Kameraövervakningen påbörjades redan under fredagen, då det manades till protest på Sergels torg.

Beredskapen för folksamlingar är redan hög i Stockholm, till följd av vårens återkommande demonstrationer mot myndigheternas smittskyddsåtgärder och begränsningar. En särskild händelse är upprättad sedan tidigare.

"Inget tyder på våld"

I veckan har propalestinska demonstrationer hållits i Malmö, Stockholm och Göteborg, men även i mindre städer har hundratals människor samlats i protest. Trots att allt har gått relativt lugnt till finns en oro hos judiska församlingar för att konflikten ska spilla över till Sverige.

– Det är i nuläget inget som tyder på att det skulle uppstå våldsamheter eller konfrontationer kring helgens manifestation. Vi jobbar mycket med dialog vid de här tillfällena, säger Fredrik Svedemyr vid polisen i väst.

Annons

Enligt Malmöpolisen finns det hittills inte någon konkret eller förhöjd hotbild mot judiska eller muslimska församlingar.

– Vi för en dialog med de judiska församlingarna och även med muslimska församlingar. Det är en löpande kontakt, men utifrån konflikten som råder är det självklart att vi har en tätare kontakt än vad vi har annars, säger Freddy Nilsson vid Malmöpolisen.

– Beredskapen är god. Beroende på vad som sker kan vi gå upp i skala och göra resursfördelningar eller omfördelningar, men i nuläget är det inget som har föranlett att vi tagit in extra personal, säger Freddy Nilsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons