Annons

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Oseriösa hantverkare och asfaltsarbetare har de senaste veckorna börjat dyka upp i polisregion Syd. Nu varnar polisen för bedrägerierna och ger råd om hur du undviker att bli lurad.
Sydöstra Skåne • Publicerad 14 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Bedragarna åker vanligtvis runt i bostadsområden och letar efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker ofta upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare. Detta skriver Polisen Österlen på sin Facebook-sida.

När bedragarna ringer på dörren utger de sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga om taket. Ofta kan de börja arbeta omgående och ofta vill de ha kontant förskottsbetalning. Du kan exempelvis bli erbjuden skjuts till banken för att de ska få sina pengar. När ni kommer till banken följer de inte med in eftersom de vet att det finns övervakningskameror där. Ibland utför de inget arbete alls, andra gånger gör de ett undermåligt arbete och ställer till med stor oreda.

Polisens tips för att undvika att bli lurad

Annons

Tacka tydligt nej till liknande erbjudanden. Sök hellre själv upp företag när du behöver anlita hjälp. Betala aldrig i förskott.

Seriösa företag går att kontrollera på en mängd sätt! Läs mer på polisens hemsida.

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Polisen vill gärna ha tips via telefon 114 14 eller till sin hemsida du ser eller hör talas om att någon erbjuder sina tjänster på detta sätt. Ta gärna registreringsnummer på deras arbetsfordon så att polisen kan kontrollera dessa personer och deras förehavanden.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons