Annons
Nyheter

Polisen varnar för vaccinbedrägerier

Brott • Publicerad 9 januari 2021
Folkhälsomyndigheten ringer aldrig upp med uppmaningar om att identifiera sig med bank-id. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten ringer aldrig upp med uppmaningar om att identifiera sig med bank-id. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Polisen varnar för en ny sorts bedrägeriförsök över telefon, där bedragarna utger sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten för att erbjuda erbjuda tidsbokning för vaccinering. Målet är att komma över offrens bankdosa eller mobilt bank-id, som sägs behövas för att boka tiden.

Folkhälsomyndigheten har tidigare varnat för denna typ av bedrägerier efter rapporter om att flera personer, främst äldre, har drabbats. Polisen skriver på sin Facebooksida att den som blir uppringd och känner sig stressad eller pressad av den som ringer direkt ska lägga på luren. Detsamma gäller om samtalet känns konstigt eller oväntat.

Annons

"Du kan också ta stöd av släkt eller vänner om du känner dig osäker på hur du bokar tid för vaccination", skriver polisen, och uppmanar till vaksamhet.

Folkhälsomyndigheten påpekar att myndigheten aldrig ringer upp allmänheten med uppmaningar om att identifiera sig med bank-id.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons