Annons
Nyheter

Polisen vill stoppa skoldåd med anmälningsplikt

Brott • Publicerad 2 juli 2023
Polisen i region Syd – som omfattar länen Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg – vill se anmälningsplikt för skolpersonal. Arkivbild.
Polisen i region Syd – som omfattar länen Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg – vill se anmälningsplikt för skolpersonal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen i region Syd vill se uppluckrade sekretessregler och anmälningsplikt för skolpersonal i syfte att stoppa skoldåd, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi behöver få en förändrad sekretesslagstiftning som inte bara ger möjlighet att dela med sig av information, utan det ska faktiskt vara en skyldighet, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd, till radion.

Annons

Efter flera grova våldsbrott på skolor i södra Sverige har polisen där börjat arbeta efter en ny metodik, med ett utökat informationsflöde, för att fånga upp varningssignaler. Enligt Holmström har det gett resultat.

– Vi har avväpnat folk, vi har konfronterat väldigt många ungdomar, säger han.

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, utreder frågan för regeringens räkning. Han är skeptisk.

– Det kommer att komma förslag, både från den här utredningen men även från andra utredningar, som innebär sekretesslättnader. Men att sätta ett krav på anställda i skolan tror jag kommer att bli väldigt svårt, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons