Annons
Nyheter

Poliser skrämde sälar – anmäls för tjänstefel

Djur • Publicerad 8 december 2020
Måkläppens naturreservat är hem till både knubbsälar (bilden) och gråsälar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länsstyrelsen i Skåne har gjort en polisanmälan om grovt tjänstefel, sedan en polishelikopter skrämde bort de vilande sälarna på stranden i Måkläppens naturreservat, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Händelsen inträffade den 14 november, då en polishelikopter stannade till och spanade på sälarna på så låg höjd att sälarna skrämdes bort.

Annons

– Det finns en föreskrift om att man inte får starta eller landa i reservatet, flyga närmare än 120 meter eller avsiktligt störa djurlivet, vilket verkar ha skett här, säger Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen till Skånska Dagbladet.

Måkläppen, längst ut på Skånes sydvästra spets, är hem för både knubbsälar och gråsälar. Reservatet är ett populärt besöksmål, men är bara öppet mellan den 1 november och den 31 januari för att värna om djurlivet.

Reservatet har i år sett en anstormning av besökare, och länsstyrelsen har larmat om att vissa besökare inte följer reglerna, och inte håller tillräckligt avstånd till sälarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons