Annons
Nyheter

Poliser som stormade kongressen åker fast

Flera lediga poliser deltog i stormningen av den amerikanska kongressen förra veckan. Två av dem anklagas för brott efter att ha skrutit om sitt tilltag i sociala medier.
USA • Publicerad 14 januari 2021
En polis städar upp i Kapitolium dagen efter stormningen. Arkivbild.
En polis städar upp i Kapitolium dagen efter stormningen. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Två poliser från en mindre ort i delstaten Virginia deltog i protesterna på sin ledighet och lade bland annat upp en bild på sig själva inifrån kongressbyggnaden Kapitolium, där den ene av dem pekar finger in i kameran. De greps på onsdagen, har tagits ur tjänst och står nu inför formella och federala brottsanklagelser, rapporterar amerikanska medier.

Männen hävdar att de blev insläppta i Kapitolium av kongresspolisen. En av dem har dock skrivit i sociala medier att "(tv-bolaget) CNN och vänstern bara är arga för att vi faktiskt attackerade statsapparaten" samt att han är stolt över sitt agerande.

Annons

En tredje polis, från Texasstaden Houston, har tagits ur tjänst sedan hans arbetsgivare kunnat slå fast att även han tagit sig in i Kapitolium förra onsdagen, bärandes på en flagga till stöd för Donald Trump. Houstons polischef beklagar detta och säger till lokala medier att denne polis med hög sannolikhet också kommer att anklagas för brott av federala myndigheter.

Fem personer dog i samband med kaoset i Washington DC i onsdags förra veckan. En av dem var en polis som ådrog sig skador i drabbningar med folkmassan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons