Annons
Nyheter

Hongkongministers hot: Väljare kan begå brott

Oppositionen hoppas kunna nå majoritet i höstens parlamentsval i Hongkong – men Pekings nya säkerhetslag spås försvåra ett redan tufft läge för demokratirörelsen.
I helgen hålls primärval, trots polistillslag, nya coronafall och hot om att deltagande kan utgöra lagbrott.
Hongkong • Publicerad 11 juli 2020
Demokratiaktivisten Joshua Wong deltar i valrörelsen i mitten av juni. Sedan dess har han hoppat av sitt eget parti Demosisto, i spåren av Pekings nya säkerhetslag som misstänks rikta in sig just på namnkunniga aktivister som Wong.
Demokratiaktivisten Joshua Wong deltar i valrörelsen i mitten av juni. Sedan dess har han hoppat av sitt eget parti Demosisto, i spåren av Pekings nya säkerhetslag som misstänks rikta in sig just på namnkunniga aktivister som Wong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Knappt två veckor efter att Peking införde den nya, kritiserade säkerhetslagstiftningen i Hongkong går regionens politiska opposition till val för att utse kandidater inför höstens val till parlamentet (Legco).

– Primärvalet är vår första chans att visa Peking att vi Hongkongbor aldrig viker ner oss, sade demokratiaktivisten Joshua Wong inför öppnandet av vallokalerna.

"Vilken tillfällighet"

Annons

Men redan innan valet startat började problemen. Under fredagskvällen genomförde polisen en räd mot Hong Kong Public Opinion Research Institute (HKPORI), som hjälpt demokratilägret att organisera primärvalet. Anklagelserna gällde en dataläcka som ska ha skett 2013.

– Vilken tillfällighet att polisen agerade just i kväll, säger Chung Kim-Wah, chef för HKPORI till Hongkongtidningen South China Morning Post.

Hongkong har också drabbats av en ny våg av coronasmitta, vilket försvårar logistiken kring valet då Hongkong, liksom Sverige, har en gräns för folksamlingar på maximalt 50 personer. Om för få kommer och lägger sin röst kan valets giltighet ifrågasättas.

Hoppas på majoritet

Mycket står på spel för demokratilägret i Hongkong. I höstas sopade de mattan med de Pekingvänliga i de politiskt inte så viktiga lokalvalen. Under våren har en del tytt på att de nu skulle kunna nå majoritet i parlamentet, det som i folkmun kallas "35 plus", eftersom parlamentet har 70 platser. De skulle då potentiellt kunna blockera regeringsförslag.

Men efter Pekings nya lag och det som skett i regionen sedan den infördes med en ökad närvaro på plats av myndighetspersoner från Fastlandskina samt gripanden av demonstranter, oroas många nu att det kommer att bli både stökigt och svårt inför höstens val. Flera kandidater har redan känt sig tvingade att hoppa av.

Kan begå brott

Det är fortfarande oklart på vilket sätt primärvalet kan påverkas av den nya säkerhetslagen.

Hongkongs minister med ansvar för relationerna med fastlandet, Erick Tsang, varnade i intervjuer med Pekingvänliga medier i veckan för att personer som organiserar, planerar eller deltar i primärvalen skulle kunna begå brott mot den nya lagen.

Arrangörerna har svarat med att kalla uttalandena för nonsens och säga att de saknar lagligt stöd.

Valet fortsätter under söndagen.

Fakta: Nya lagen och parlamentsvalet

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress och trädde i kraft den 30 juni.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Valet till Legco, Hongkongs lagstiftande församling, hålls i början av september. Representanterna väljs dels i geografiska valkretsar, men också så kallade funktionella valkretsar organiserade utifrån exempelvis yrkestillhörighet. Systemet har kritiserats för att vara riggat till de Pekingvänligas fördel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons