Polisregioner drabbas när Stockholm får hjälp
Sedan årsskiftet har skjutningar och sprängningar avlöst varandra i Stockholm.
I januari fattade därför polisens nationella operativa avdelning (Noa) beslut om att inleda en så kallad särskild händelse i regionen för att få bukt med den eskalerande våldsvågen.
Sedan dess har hundratals polisanställda från hela landet kommenderats till huvudstaden för att hjälpa till i arbetet, vilket gör att övriga polisregioner har svårare att få ihop bemanningen.
Brottsförebyggande arbetet lidande
Särskilt ansträngt är läget nu under sommaren, när arbetsbelastningen ökar samtidigt som semestrar ska tas ut.
– Dessutom är vi redan underbemannade som det är, säger Anna Nellberg Dennis, ombudsman på Polisförbundet och fortsätter:
– Man tar från fattiga polisregioner och ger till en ännu fattigare.
Anna Nellberg Dennis menar att det framför allt är det brottsförebyggande arbetet som får stå tillbaka när resurserna inte räcker till.
– Men också utredningar av mindre allvarlig karaktär, vilket innebär längre handläggningstider, säger hon.
"Kan bli tuffare i sommar"
Runtom i landet finns flera sommarstäder med ett stort inflöde av turister, både från Sverige och andra länder, vilket innebär en högre arbetsbelastning för polisen.
Dessutom kräver konserter och andra evenemang som hör sommaren till extra resurser.
– Det blir färre poliser kvar på hemmaplan som ska lösa de arbetsuppgifter som finns att göra där. Det blir helt enkelt resursmässigt mer ansträngt, säger Gunnar Norgren, ordförande för Polisförbundet Syd.
I region Syd ingår bland annat Kalmar län med Smålandskusten och Öland, en av landets mest turisttäta regioner under somrarna, lyfter Gunnar Norgren fram.
– Det blir mer att göra, vilket gör att det i semestertider kan vara tufft att hantera allt arbete, även utan kommenderingen. Den här sommaren kan mycket väl bli tuffare än en normal sommar, säger han och fortsätter:
– Det är hanterbart, men vi får jobba mer.
Beviljats lättnader
I polisregion Nord skapade kommenderingen till Stockholm särskilt stora problem under våren eftersom det säkerhetsbolag regionen upphandlat för att bemanna arresterna i norra Sverige saknar personal.
Det resulterade i att poliser fick rycka in på övertid för att säkerställa bemanningen.
I syfte att lindra personalbristen under sommaren begärde regionen lättnader från kommenderingskravet, vilket man också fick.
I stället för att skicka åtta ingripandepoliser samt utredare till Stockholm, bistår regionen nu bara med utredare, berättar Marie Krysander, vice ordförande för Polisförbundet Nord.
– Vi har inte ett överflöd av poliser, så att bidra med åtta poliser per vecka påverkade verksamheten, säger hon.
Marie Krysander menar att kommenderingen både är på gott och ont.
– Det är viktigt med resurser i Stockholm och det är positivt att man kan skicka personal dit. Samtidigt står vi inför utmaningar här uppe, och även om situationen inte är akut just nu kan den bli det om vi inte har tillräckligt med personal. Det finns en risk att vi bara flyttar problemen till olika delar av landet, säger hon.
Fakta: Särskild händelse
En särskild händelse innebär en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser. Händelsen ska därför hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med en speciell organisation och ledning.
Våldsvågen i Stockholmsområdet har lett till att polisen inlett en så kallad särskild händelse. Det innebär att polisen i Stockholm förstärks med resurser från andra delar av landet.
Insatsen kring våldsvågen innebar direkt en förstärkning med 190 poliser från olika delar av landet. Senare meddelade Stockholmspolisen att den förstärks med ytterligare ett hundratal poliser.