Annons
Nyheter

Polisuppgifter spreds – kvinna åtalas

Brott • Publicerad 2 juli 2021
En polisanställd i Gävle åtalas för att ha plockat fram hemliga uppgifter och delat med sig av dem till en kriminell person. Arkivbild, polishuset i Gävle.
En polisanställd i Gävle åtalas för att ha plockat fram hemliga uppgifter och delat med sig av dem till en kriminell person. Arkivbild, polishuset i Gävle.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En kvinna som varit civilanställd vid polisen i Gävle åtalas anklagad för att ha sökt fram hemliga uppgifter och delat med sig av dem till en kriminell person, rapporterar Gefle Dagblad.

I höstas sökte hon fram underrättelser i polisens it-system, utan att dessa hade koppling till hennes eget arbete. Detta gjorde hon totalt fem gånger och då tog hon också bilder av skärmen och skickade vidare till andra personer, enligt åtalet.

Annons

– Hon har haft en relation till en kriminell person som hon har delat informationen med, säger Per Nichols, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, till GD.

Kvinnan åtalas för dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Hennes försvarare uppger att det finns förklaringar till hennes agerande som kommer att läggas fram under rättegången.

Kvinnan har nu sagt upp sig från arbetet vid polisen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons