Annons
Nyheter

Lugn söndag i USA i väntan på stormen

Farhågor om nya protester i USA under helgen ökade spänningen i flera storstäder.
Men de demonstrationer som hölls var förhållandevis lugna och flera stadskärnor beskrivs som spökstäder där bara utstationerade poliser och soldater syntes på gatorna.
USA • Publicerad 18 januari 2021
En polis på vakt utanför Pennsylvanias delstatskapitolium i Harrisburg.
En polis på vakt utanför Pennsylvanias delstatskapitolium i Harrisburg.Foto: Jose F Moreno/AP/TT
Michigans nationalgarde och polis från delstatens huvudstad Lansing bevakar öde gator.
Michigans nationalgarde och polis från delstatens huvudstad Lansing bevakar öde gator.Foto: Paul Sancya/AP/TT
Soldater ur nationalgardet vid Kapitolium i Washington DC på söndagen.
Soldater ur nationalgardet vid Kapitolium i Washington DC på söndagen.Foto: Julio Cortez/AP/TT

Protester mot den tillträdande Biden-regeringen hade sedan flera veckor tillbaka planerats i samtliga amerikanska delstater på söndagen. Myndigheterna befarade nya våldsamheter, men även söndagen blev lugn.

Ett dussintal delstater hade kallat in nationalgardet för att skydda sina delstatliga kongressbyggnader, men på de allra flesta ställena var polis, soldater och nationalgarde mångfalt fler än de demonstrerande.

Annons

– Det var en icke-händelse i dag och det är vi glada för, säger Troy Thompson, talesperson för den myndighet som ansvarar för skyddet av Pennsylvanias Kapitolium i Harrisburg, till nyhetsbyrån Reuters.

Där hade bara ett fåtal demonstranter samlats, och de uppges ha skingrats innan mörkret föll. I Virginias huvudstad Richmond uppges bara soldater och enstaka journalister ha synts på gatorna.

Hotet ligger kvar

Grupper med beväpnade demonstranter rapporteras däremot ha samlats vid delstatskongresser i bland annat i Ohio, Michigan, Oregon och Texas, men inga våldsamheter ska ha utbrutit.

Det är oklart hur mycket närvaron av säkerhetspersonal och federala polisen FBI:s varningar påverkat demonstrationerna. Enligt Reuters har flera högerextrema grupper varnat sina medlemmar för den ökade säkerheten och att polisen försökte locka dem i en fälla.

Hotet om demonstrationer ligger dock kvar för veckan, då Joe Biden på onsdag ska installeras som USA:s 46:e president. Omkring 10 000 soldater ur nationalgardet är på plats och dagen innan Biden svärs in väntas ytterligare förstärkning.

De många soldaterna präglar stadsbilden i huvudstaden. Washington Post rapporterar att nästan bara kamouflageklädda beväpnade styrkor syns på gatorna och att bara militära fordon får trafikera de centrala delarna av Washington DC.

Lokalpolitiker gripen

På söndagen meddelade Twitter att de tillfälligt stänger kontot för en av president Trumps mer lojala anhängare i representanthuset, republikanen Marjorie Taylor Greene från Georgia.

Hon har på och utanför plattformen sprit rykten om valfusk och talat sig varm för den konspiratoriska rörelsen Qanon.

En lokal politiker från New Mexico har gripits av polis i Washington DC efter att hotat att ta med ett gevär och en pistol för att protestera mot den tillträdande presidenten Joe Bidens installation.

Mannen, som är en av grundarna till en grupp som kallar sig "Cowboys för Trump", deltog även i stormningen av Kapitolium den 6 januari. Hans hot om att ta med sig vapen till Washington kom under ett möte med andra folkvalda förra veckan.

Ytterligare tio personer greps under helgen misstänkta för brott i samband med stormningen av Kapitolium. En av dem filmades när han använde en flaggstång för att slå in glasrutor på en dörr som leder till USA:s representanthus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons