Annons
Nyheter

Politiker medger: Polen använder spionverktyg

Ledaren för Polens regeringsparti, Jaroslaw Kaczynski, erkänner att Polen köpt spionprogram från israeliska underrättelseföretaget NSO, som vid flera tillfällen använts för att övervaka politiker, journalister och aktivister världen över.
Polen • Publicerad 7 januari 2022
Jaroslaw Kaczynski, ledaren för Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski, ledaren för Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP(TT

I slutet av december uppgavs tre personer knutna till den politiska oppositionen i Polen ha utsatts för intrång med hjälp av spionverktyget Pegasus, som skapats av det israeliska underrättelseföretaget NSO.

Pegasus blev världskänt under sommaren 2021, när en sammanslutning av granskande journalister avslöjade hur spionprogrammet använts för att övervaka oppositionspolitiker, journalister och offentliga personer världen.

Annons

Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), bekräftar för polska veckotidningen Sieci att Polen köpt övervakningsprogram från NSO, men hävdar att det används för att bekämpa brott och korruption.

– Det vore dåligt om polska verksamheter inte hade tillgång till denna typ av verktyg, säger han enligt intervjun som delvis publicerats på nyhetssajten Wpolityce.

Enligt avslöjandet från AP och kanadensiska forskningscentret Citizen Lab vid Torontos universitet i slutet av december användes Pegasus för att hacka telefoner knutna till regeringskritiker, och sprida stulna uppgifter om oppositionspolitiker till pressen mitt under valrörelsen under det polska parlamentsvalet 2019.

Krav på att inrätta en kommission för att utreda om uppgifterna påverkade valet har framförts, men Kaczynski säger att det inte finns något sådant behov.

– Det finns ingenting här att hämta, bara oppositionens hysteri. Det finns inget Pegasusfall, ingen övervakning, påstår han.

Fakta: Spionverktyget Pegasus

Smarta telefoner som infekterats med Pegasus kan avläsas och avlyssnas, spåras, extrahera lösenord och aktivera mikrofonen och kameran för avlyssning i realtid.

Spionprogrammet har utvecklats av det israeliska underrättelseföretaget NSO. Företaget hävdar att verktyget bara säljs till godkända kunder och att dessa i sin tur förbinder sig att enbart använda Pegasus i kampen mot terrorism eller grov brottslighet.

Källa: AP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons