Annons
Nyheter

Polsk journalist fängslas i Belarus

Den polsk-belarusiske journalisten Andrzej Poczobut fängslas i Belarus.
Belarus • Publicerad 8 februari 2023
Journalisten Andrzej Poczobut placeras i en straffkoloni i Belarus. Bilden togs under en rättsförhandling i en styrd domstol i Grodno den 16 januari. Arkivbild.
Journalisten Andrzej Poczobut placeras i en straffkoloni i Belarus. Bilden togs under en rättsförhandling i en styrd domstol i Grodno den 16 januari. Arkivbild.Foto: Leonid Shcheglov/poolfoto via AP/TT

I en process i diktaturens styrda rättsapparat har Poczobut dömts för att ha "uppviglat till hat" och hotat Belarus nationella säkerhet, meddelar organisationen Vjasna som har följt förfarandet. 49-åringen döms till åtta års fängelse som ska avtjänas i en straffkoloni med förhöjd säkerhet.

Poczobut är korrespondent för den fristående polska tidningen Gazeta Wyborcza. Innan den väntade domen föll kommenterade han den i ett brev som publicerades i den egna tidningen:

Annons

"Jag har inga illusioner, jag kommer att ta emot straffet med lugn och med ett rent samvete gå i fängelse."

Andrzej Poczobut stannade kvar när mängder av aktivister, journalister och oliktänkande drevs i exil efter det riggade presidentvalet i Belarus 2020, då regimen hade börjat slå ned med kraft mot landsomfattande demokratiprotester. Journalisten greps i mars 2021, efter att ha fortsatt skriva kritiskt om Aleksandr Lukasjenkos tilltagande envälde.

Poczobut är en av 1 449 politiska fångar i Belarus, enligt Vjasna, som för protokoll över regimens fängslanden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons