Annons
Nyheter

Polska banker rusar efter valsiffror

Ekonomi • Publicerad 16 oktober 2023
Tidigare polske premiärministern Donald Tusk talar till anhängare på söndagen.
Tidigare polske premiärministern Donald Tusk talar till anhängare på söndagen.Foto: Petr David Josek AP/TT

De polska finansmarknaderna lyfter kraftigt på måndagen efter gårdagens preliminära valresultat som pekar på ett maktskifte i Warszawa.

Oppositionella Medborgarkoalitionen, som leds av tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, ser ut att ha fått tillräckligt med röster för att säkra en majoritet i parlamentet Sejmen och därmed överta makten i landet från det styrande regeringspartiet Lag och rättvisa.

Annons

Warszawabörsens WIG-index är upp 3,3 procent vid 12:30-tiden. De stora vinnarna är de polska bankaktierna, rapporterar Financial Times. Bank Pekao och PKO Bank Polski stiger med 10,8 respektive 8,4 procent.

Zlotyn har stigit mer än en procent mot både dollarn och euron.

Polen väntar fortfarande på det slutgiltiga resultatet i valet. Enligt vallokalsundersökningar landade valdeltagandet på rekordhöga 72,9 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons