Annons

Glad Stockholmsbörs gick mot strömmen

Stockholmsbörsen steg ordentligt på torsdagen – till skillnad från de europeiska kollegorna. Vid stängning hade det breda OMXS-indexet stigit 1,4 procent.
Börs • Publicerad 16 januari 2020
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På finlistan OMXS30 var det bara tre av storbolagen som hamnade på minus. Industribolagen hörde till de största vinnarna. Gruvbolaget Boliden gick allra bäst av tungviktarna med ett lyft på 3,9 procent, verkstadsbolaget Alfa Laval steg 2,6 procent och vitvarukoncernen Electrolux ökade 2,8 procent.

Telekombolaget Ericsson steg 2,8 procent sedan Barclay's höjt sin rekommendation för aktien.

Annons

Storbankerna gick bra med SEB som topp, upp 2,2 procent.

Av dagens tre förlorare gick läkemedelsjätten Astra Zeneca sämst, aktien sjönk 0,8 procent.

Utanför storbolagslistan rusade byggkoncernen Sernekes aktie 16,2 procent efter beskedet att koncernen sålt en majoritetsandel av prestigeprojektet Karlatornet i Göteborg till en global investeringsjätte.

De ledande Europabörserna stängde blandat. FTSE100-index i London sjönk 0,4 procent, CAC40-index i Paris steg 0,1 procent medan DAX-index i Frankfurt gick ned marginellt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons