Annons
Nyheter

Powell: Fed bör begränsa klimathänsyn

En oberoende centralbank måste begränsa vad man tar hänsyn till i sin räntepolitik. Det gäller även klimathänsyn, slår USA:s centralbankschef Jerome Powell fast i ett tal i Stockholm.
Ekonomi • Publicerad 10 januari 2023
Jerome H Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, ser det som olämpligt att låta klimatmål styra penningpolitiken.
Jerome H Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, ser det som olämpligt att låta klimatmål styra penningpolitiken.Foto: Claudio Bresciani / TT

Uttalandet görs på tisdagen i en panel på ett symposium om centralbankers oberoende arrangerat av Riksbanken.

– Vi måste motstå frestelsen att bredda våra ambitioner för att hantera andra viktiga sociala frågor för dagen. Att ta sig an nya målsättningar, hur värdefulla de än är, utan ett tydligt lagstadgat mandat, skulle underminera hela argumentet för vårt oberoende, säger han.

Annons

För att hantera klimatfrågan krävs enligt Powell politiska beslut med stora konsekvenser för företag, industrier, regioner och länder.

– De politiska besluten bör fattas av de folkvalda delarna av regeringen för att därmed återspegla folkets vilja som den har uttryckts i val, tillägger han.

Viss hänsyn

Det finns dock anledning för centralbanker att ändå ta viss hänsyn till klimataspekter i sitt beslutsfattande, enligt Powell.

– Begränsat, men viktigt, säger han.

Det handlar om riskerna som byggs upp i finanssystemet på grund av klimatrelaterade problem.

– Detta ansvar är nära kopplat till vårt ansvar för banktillsyn, säger han.

– Men utan ett tydligt uttryckt kongressbeslut – i USA:s fall – vore det olämpligt av oss att använda vår penningpolitik eller våra tillsynsverktyg för att verka för en grönare ekonomi eller för att uppnå anda klimatbaserade mål. Vi är inte och kommer inte att bli en leverantör av klimatpolitik, tillägger han.

Flera världskändisar

Riksbanken arrangerar symposiet om centralbankers oberoende på Grand Hôtel i centrala Stockholm.

Bland deltagarna finns flera världskändisar från centralbankssektorn utöver Jerome Powell, däribland hans kollegor från Storbritannien och Japan: Andrew Bailey respektive Haruhiko Kuroda. Europeiska centralbanken representeras av direktionsledamoten Isabel Schnabel. Därtill kommer andra centralbankshöjdare och en lång rad framstående akademiker.

Huvudtemat för symposiet är centralbankers oberoende, som diskuterades i fyra pandler utifrån klimatet, utvecklingen av betalningssystem och digitala valutor, hot mot centralbanksmandatet och behovet av global koordinering av centralbanker.

Impopulära beslut

Annons

Enligt Jerome Powell är prisstabilitet – definierat som en inflation kring 2 procent – och högsta möjliga sysselsättning grundpelaren i varje sund ekonomi. Detta har stora fördelar för befolkningen på lång sikt.

Han tillade i sitt tal – efter att tillsammans med sin direktion ha höjt styrräntan i rekordfart i fjol – att detta huvuduppdrag för centralbanker ibland kräver åtgärder som är impopulära på kort sikt – när inflationen är hög. Och för att kunna fatta denna typ av obekväma beslut är centralbankens oberoende avgörande, enligt Powell.

Federal Reserve höjde i fjol styrräntan i USA från nästan noll till 4,5 procent, och de senaste signalerna från Fed-ledamöter är att det krävs fler räntehöjningar – kanske till drygt 5 procent – för att få bukt på den högsta inflationen på 40 år i USA.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons