Pressad prinsessa gift – inte längre kunglig
Efter flera års turer, då det unga paret tvingats hantera skoningslös skvallerpress och Japans strikta rojalister, blev giftermålet enklast tänkbara. En tjänsteman från det kejserliga hushållet gick helt enkelt till ett lokalt myndighetskontor och lämnade in de nödvändiga dokumenten under tisdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyråer från Tokyo.
Därmed är Mako inte längre prinsessa, eftersom hon valt en ofrälse till make.
– För oss är äktenskapet ett nödvändigt val, förklarar hon sida vid sida med Kei på en presskonferens på eftermiddagen.
– Vi måste leva så att vi följer våra hjärtan.
"Bara ett liv"
Hennes man fyller i att de hoppas bilda "en varm familj".
– Man har bara ett liv, och jag vill tillbringa det med personen jag älskar.
De förlovade sig redan 2017, vilket ledde till skandalrubriker när fästmannens mamma visade sig ha problem med skulder. Bröllopet sköts upp och Kei Komuro flyttade till USA för att studera juridik, vilket sågs som ett försök att få uppmärksamheten att lägga sig.
Men när han kom tillbaka hade han låtit håret växa till en hästsvans – en frisyr som av konservativa japaner dömdes ut som respektlös. Håret blev snabbt kortare, men Kei Komuro beskrivs fortfarande ofta som ovärdig. Japans kungligheter förväntas vara perfekta, och nyligen berättade hovet att Mako konstaterats lida av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) – en allvarlig diagnos som annars ofta förknippas med krigsoffer.
Börjar jobba?
Men nu gör de nygifta som brittiske prins Harry och hans Meghan häromåret – söker upp ett lugnare liv genom att flytta till Nordamerika. Mako och Kei ska bo i New York, och det spekuleras i om exprinsessan till och med ska börja förvärvsarbeta. I en eftergift till konservativa japaner avstår hon i alla fall från den ekonomiska grundplåt som prinsessor normalt får när de lämnar kungahuset på detta sätt. Den hade annars uppgått till 140 miljoner yen (10,5 miljoner kronor).
I Japan kan kvinnor inte ärva tronen. Det finns en debatt om att ändra på det, men eventuella reformer kommer alltså för sent för 30-åriga Mako. Till skillnad från brittiske Harry, som fortfarande får kallas prins, innebär giftermålet med en ofrälse att Mako blir av med sin kungliga status. Hon tituleras inte prinsessa, utan heter helt enkelt Mako Komuro.
Fakta: Mako och krysantemumtronen
Japan är en parlamentarisk monarki, med en kejsare som statschef. Ämbetet kallas också av tradition krysantemumtronen.
Det är den äldsta arvsmonarkin i världen, och den nuvarande kejsaren räknas som den 126:e. I nuläget kan bara män i rakt nedstigande led bli kejsare, men de reglerna har ändrats fram och tillbaka genom seklerna och nu debatteras eventuella reformer friskt igen.
Mako föddes som prinsessa den 23 oktober 1991. Hon är dotter till kronprins Akishino, som är bror till den nuvarande kejsaren Naruhito.
När Mako gifte sig med en ofrälse var hon tvungen att omedelbart flytta ifrån det kejserliga området i Tokyo. Hon ska nu för första gången i sitt liv skaffa pass för att kunna flytta till USA, där hennes make redan har arbete på en advokatbyrå.