Annons

Prigozjin på militärbloggares begravning

Hundratals anhängare dök upp vid dagens hårt polisbevakade begravning av Vladlen Tatarskij, den ryske militärbloggare som dödades i en explosion på ett kafé i S:t Petersburg för snart en vecka sedan.
Bland gästerna fanns Wagnergruppens överhuvud Jevgenij Prigozjin.
Ryssland • Publicerad 8 april 2023
Blommor och en bild på Vladlen Tatarskij i närheten av det kafé i S:t Petersburg där en sprängladdning gick av under söndagen.
Blommor och en bild på Vladlen Tatarskij i närheten av det kafé i S:t Petersburg där en sprängladdning gick av under söndagen.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Iklädda kläder med bokstaven Z, som blivit en symbol för Rysslands krig i Ukraina, och med blommor samlades sörjande på begravningsplatsen Trojekurovo i Moskva.

Bland de mer prominenta deltagarna vid ceremonin fanns den paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, vars soldater strider för Ryssland i Vladimir Putins krig. I ett uttalande hyllar han den tidigare soldaten Tatarskij för hans kamp för att "förgöra fienden".

Annons

"Han är en soldat som stannar hos oss, vars röst alltid kommer att leva och enbart tala sanning", säger Prigozjin.

Wagnerchefen reagerade kraftigt på nyheten om Tatarskijs död. I ett inlägg på Telegram uppgav han att kaféet i fråga tidigare hade tillhört honom och att han skänkt det till den patriotiska rörelse som höll i samtalet den kväll då explosionen inträffade.

Vladlen Tatarskij, som egentligen hette Maksim Fomin, var en högljudd krigsförespråkare men också en uttalad kritiker av den ryska militärledningen.

Enligt myndigheterna skadades ytterligare över 30 personer, tio av dem allvarligt, i explosionen.

26-åriga Darja Trepova har gripits och åtalats för terrorism för misstänkt inblandning i dådet. I ett vida delat videoklipp erkänner Trepova att hon tog med statyetten som exploderade till kaféet. Enligt uppgifter i ryska oberoende medier uppges hon dock inte ha känt till att gipsbysten i fråga innehöll sprängmedel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons