Annons
Nyheter

Prins Andrew förlorar militära titlar

Storbritannien • Publicerad 13 januari 2022
Brittiske prins Andrew förlorar sina militära titlar och kungliga beskyddarskap. Arkivbild.Foto: Gero Breloer/AP/TT

Prins Andrew avsäger sig sina militära titlar och kungliga beskyddarskap, meddelar det brittiska hovet. Anledningen är den rättegång angående sexuella övergrepp där prinsen står anklagad.

"Hertigen av York kommer att fortsätta att inte åta sig några officiella uppdrag och försvarar sig i egenskap av privatperson", skriver hovet i ett uttalande.

Annons

Under onsdagen kom beskedet från domaren i rättegången att det civilrättsliga åtalet godkänns. Rättegången kan därför fortsätta och prinsen kan tvingas vittna i målet där Virginia Giuffre anklagar honom för att ha våldtagit henne 2001, när hon var 17 år gammal.

Den brittiska drottning Elizabeth har fått mottaga en namninsamling från mer än 150 brittiska militärveteraner som vädjat till henne att frånta sin son hans militära hedersbetygelser och titlar.

Prins Andrew, 61 år, förnekar anklagelserna om övergrepp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons