Annons
Nyheter

Prins Julian visar upp sig för världen

De små stolarna kring altaret blir allt fler. På lördagen var det dags för kungen och drottningens åttonde barnbarn att döpas i Drottningholms slottskyrka.
Och den lille prinsen sken i kapp med solen.
Kungligt • Publicerad 14 augusti 2021
Senaste gången det var kungligt dop i Drottningholms slottskyrka var 2018 när prinsessan Madeleines och Chris O’Neills yngsta dotter Adrienne döptes.Foto: Erik Simander/TT
Biskop Johan Dalman håller upp den nydöpte prins Julian som beundras av hovpredikant Michael Bjerkhagen, prinsessan Sofia och prins Carl Philip.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Faddern Frida Vesterberg får hjälp av prins Alexander och prins Gabriel att hälla vatten i dopfunten vid prins Julians dop i Drottningholms slottskyrka.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Prins Oscar, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel efter prins Julians dop i Drottningholms slottskyrka.Foto: Erik Simander/TT
Efter en timmes lång dopgudstjänst började tålamodet tryta hos storebröderna, prinsarna Alexander och Gabriel.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blev en varm och familjär tillställning när prins Julian Herbert Folke, yngste son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, döptes. Slottskapellet på Drottningholm, strax väster om Stockholm, tar i normala fall inte fler än drygt 100 sittande och med pandemin i åtanke var något färre gäster inbjudna den här gången.

Kungafamiljen var dock mangrant samlad och de små prinsarna och prinsessorna gjorde sitt bästa för att sitta fint på sina stolar runt altaret. Förutom släkt och en utvald skara vänner fanns också barnmorskorna som hjälpte prinsen till världen, representanter för hovet, regeringen och riksdagen på plats.

Annons

Det var prinsessan Sofia som själv bar dagens huvudperson in i kyrkan och den snart fem månader gamle prinsen visade prov på stort tålamod genom den timslånga dopakten. Inte ens när överhovpredikanten biskop Johan Dalman vätte hans hjässa med dopvattnet gav han något ljud ifrån sig.

Dopvattnet är som seden bjuder vid kungliga dop hämtat från en källa på Solliden på Öland, och det var storebröderna prinsarna Alexander och Gabriel som med assistans av faddern Frida Vesterberg hällde upp det i dopfunten.

Ingen kunglig höghet

Prins Julian föddes den 26 mars i år på Danderyds sjukhus norr om Stockholm, 3 220 gram tung och 49 centimeter lång. Han är nummer sju i den svenska tronföljden och förutom att vara prins av Sverige kan han också ståta med titeln hertig av Halland.

Däremot är han det första barnet i kungafamiljen som föds utan att få titeln kunglig höghet. 2019 meddelade Carl Gustaf att antalet familjemedlemmar som blir en del av det officiella kungahuset begränsas och därmed får bara kronprinsessan Victoria och prins Daniels barn kalla sig kungliga högheter.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är kända för att sätta sin egen prägel på familjehögtiderna, inte minst i val av musik och yngstemannens dop var inget undantag. Under ceremonin framfördes musik från filmerna "Brave" och "De tre musketörerna" samt Aviciis "Hey Brother".

Fick en mjukishund

Av smittohänsyn har man i år tvingats göra vissa anpassningar i dopgudstjänsten. De fem faddrarna Johan och Stina Andersson, Jacob Högfeldt, Patrick Sommerlath och Frida Vesterberg fick exempelvis nöja sig med att stå upp vid sina platser i stället för att samlas runt den nyfödda under förbönen.

Även den efterföljande mottagningen har i år fått ställas in och i stället avslutades dopgudstjänsten med att några av dopgåvorna överlämnades i kyrkan.

Av regering och riksdag, som representerades av justitieminister Morgan Johansson och talman Andreas Norlén, fick den lille prinsen en handsydd mjukishund designad av textilkonstnären Kajsa Lindström. Hunden visade sig till familjens förtjusning vara en kopia av deras borderterrier Siri.

Från sitt hertigdöme Halland fick prins Julian en lekplats belägen i naturreservatet Getterön, överlämnad av landshövding Brittis Benzler.

Sista punkt på dopgudstjänsten var den traditionsenliga utdelningen av serafimerorden. Men när kungen skulle fästa det blå bandet på lillprinsens dopklänning var även hans tålamod slut.

Fakta: Kungliga dop

22 maj 2012: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels dotter, prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary, döps i Slottskyrkan i Stockholm.

8 juni 2014: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter, prinsessan Leonore Lilian Maria, döps i Drottningholms slottskyrka.

11 oktober 2015: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills son, prins Nicolas Paul Gustaf, döps i Drottningholms slottskyrka.

27 maj 2016: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels son, prins Oscar Carl Olof, döps i Slottskyrkan.

9 september 2016: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Alexander Erik Hubertus Bertil, döps i Drottningholms slottskyrka.

1 december 2017: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Gabriel Carl Walther, döps i Drottningholms slottskyrka.

8 juni 2018: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter, prinsessan Adrienne Josephine Alice, döps i Drottningholms slottskyrka.

14 augusti 2021: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Julian Herbert Folke, döps i Drottningholms slottskyrka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons