Annons

Svenska Mabel prisad på Brit Awards

Stjärnskottet Mabel belönades med pris i kategorin årets kvinnliga brittiska artist på kvällens Brit Awards – 30 år efter att hennes mamma Neneh Cherry prisades på samma gala.
Musik • Publicerad 18 februari 2020
Mabel tar emot priset för årets kvinnliga brittiska artist på Brit Awards.
Mabel tar emot priset för årets kvinnliga brittiska artist på Brit Awards.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Billie Eilish framför titellåten från den kommande Bondfilmen "No time to die", live för första gången, på Brit Awards. Sedan tog hon emot pris för årets kvinnliga internationella artist.
Billie Eilish framför titellåten från den kommande Bondfilmen "No time to die", live för första gången, på Brit Awards. Sedan tog hon emot pris för årets kvinnliga internationella artist.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Mabels mamma och artistkollega Neneh Cherry. Arkivbild.
Mabels mamma och artistkollega Neneh Cherry. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den svensk-brittiska popartisten Mabel inledde sin kväll på O2 Arena i London med att framföra hitlåten "Don't call me up" inför en jublande publik. Kort därefter ropades hon upp på podiet av artistkollegorna Ellie Goulding och Jorja Smith för att ta emot sin prisstatyett, vilket hon svarade på med att ropa ut sin mamma Neneh Cherrys namn.

Nominerad tidigare

Mabel slog igenom 2017 med singeln "Finders keepers" och i Storbritannien har hon en stor publik. Hennes första egna fullängdsalbum "High expectations", som släpptes i somras, lyckades placera sig på brittiska albumlistan under flera veckor. Som bäst nådde albumet en tredjeplats.

Annons

Tidigare i år har Mabel varit nominerad på den svenska Grammisgalan samt på P3 Guld-galan. Men i slutet av båda galorna stod hon utan pris, och även när hon var nominerad till Brit Awards 2018 och 2019 gick hon hem tomhänt. Men nu är den sviten alltså bruten, och Mabel firade med Neneh Cherry som själv belönades med två priser på Brit Awards 1990.

Ilska över fåtalet kvinnor

Förhandsdiskussionen inför årets Brit Awards har kretsat kring bristen på kvinnliga nominerade i kategorier som årets låt och årets album, vilket bland annat prisutdelaren Paloma Faith uppmärksammade när hon konstaterade "vi är här för att prisa en väldigt underrepresenterad grupp i kväll, nämligen männen" innan hon räckte över priset för bästa manliga internationella artist till rapparen Tyler, the Creator.

Som endast en av två kvinnor var Mabel nominerad till årets låt, för "Don't call me up". I stället blev det Lewis Capaldi som tog emot priset, för låten "Someone you loved". Han passade på att tacka sina föräldrar för att, som han uttryckte det: "Jag vet inte, ni låg med varandra".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons