Annons

Prisregn från Svenska Akademien

Litteratur • Publicerad 27 mars 2020
Rebecka Lennartsson prisas av Svenska Akademien för sitt utforskande av den gustavianska tidens historia. Pressbild.
Rebecka Lennartsson prisas av Svenska Akademien för sitt utforskande av den gustavianska tidens historia. Pressbild.Foto: Samuel Svensson
Martin Kylhammar tilldelas Birger Schöldströms pris av Svenska Akademien. Pressbild.
Martin Kylhammar tilldelas Birger Schöldströms pris av Svenska Akademien. Pressbild.Foto: Stefan Tell

Svenska Akademien tilldelar Rebecka Lennartsson, docent i etnologi och forskningschef vid Stockholms stadsmuseum, sitt gustavianska stipendium. Stipendiet är på 50 000 kronor och utdelas för betydelsefulla bidrag till utforskandet av den gustavianska tidens historia.

Akademien tilldelar litteratur- och idéhistoriker Martin Kylhammar utmärkelsen Birger Schöldströms pris. Prissumman är på 65 000 kronor och ska understödja litteratur- och personhistorisk forskning. Kylhammar är professor vid Linköpings universitet, samt för närvarande gästprofessor vid Sorbonneuniversitetet i Paris.

Schückska priset tilldelas i år Håkan Möller, professor vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet samt vice preses i Kungliga Vitterhetsakademien. Priset är på 100 000 kronor och avser att stödja och belöna ett litteraturhistoriskt författarskap.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons