Annons
Nyheter

Professor varnar för kontakter med ex-agent

Politik • Publicerad 7 mars 2021
Wilhelm Agrell är freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.
Wilhelm Agrell är freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT

De möten mellan svenska regeringsföreträdare och den förre KGB-agenten Sergej Ivanov som ägt rum vid flera tillfällen de senaste åren oroar Wilhelm Agrell, freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys.

I en intervju i Svenska Dagbladet av varnar han för att kontakter med tidigare ryska underrättelseagenter innebär risker för Sverige:

Annons

– Om några är skickliga på att spela ett sådant här spel så är det ryssarna, säger han.

Ivanov är tidigare rysk försvarsminister och stabschef i Kreml. Numera är han president Vladimir Putins rådgivare och sitter i det ryska säkerhetsrådet. Enligt honom själv har han kommit att involveras mer i relationerna med Sverige efter mötet mellan statsminister Stefan Löfven och Putin i S:t Petersburg 2019.

– När en svensk statssekreterare sätter sig ner med Ivanov är det ingen gammal före detta ambassadör som man sitter och pratar med utan en professionell underrättelseofficer i botten. Jag är inte säker på att man förstår detta, säger Wilhelm Agrell till SvD.

Att stora delar av samtalen är hemligstämplade är också något som ”sticker i ögonen”, anser underrättelseprofessorn.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons