Annons

Puigdemont på plats i EU-parlamentet

EU • Publicerad 13 januari 2020
De katalanska exilpolitikerna Antoni Comin (till vänster) och Carles Puigdemont (till höger) framför EU-parlamentet i Strasbourg.
De katalanska exilpolitikerna Antoni Comin (till vänster) och Carles Puigdemont (till höger) framför EU-parlamentet i Strasbourg.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Kataloniens förre regionale regeringschef Carles Puigdemont är fortsatt efterlyst av myndigheterna i Spanien.

Nu hoppas han ändå kunna föra sin kamp vidare från EU-parlamentet.

Annons

– Den katalanska krisen har direkt inverkan på grunderna i EU. Det är dags för unionen att engagera sig, sade Puigdemont enligt belgiska tidningen Le Soir när han på måndagen anlände till Strasbourg för sin första parlamentssession.

Puigdemont har befunnit sig i landsflykt sedan Spanien slog ned på Kataloniens folkomröstning om självständighet 2017. Han valdes in i EU-parlamentet i våras, men har fått vänta med att tillträda eftersom Spanien krävt att han först måste återvända till hemlandet för en insvärningsceremoni, något som nu avvisats av EU:s domstol.

Puigdemonts ställning i EU-parlamentet är dock fortsatt svajig. Spanien har omedelbart krävt att parlamentet lyfter hans immunitet för att formellt få rätt att inleda en brottsutredning mot honom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons