Annons
Nyheter

Punktmarkeringar ska minska politikervåld

Under förra valrörelsen 2018 uppger var tredje förtroendevald politiker att de utsatts för våld, hot eller trakasserier.
I år planerar polisen att genom punktmarkering minska risken.
Politik • Publicerad 10 januari 2022
Jonas Hysing, Nationell kommenderingschef. Arkivbild.
Jonas Hysing, Nationell kommenderingschef. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Förebyggande polisarbete genom punktmarkering av personer som anses vara en säkerhetsrisk ska minska risken för våld och hot mot förtroendevalda politiker, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

2018 anmäldes 2 400 brott som kunde kopplas till valet, där huvuddelen handlade om skadegörelse. Men 260 av dem var riktade mot personer på grund av politiska engagemang, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Annons

Inför årets valrörelse ska polisen börja punktmarkera personer som man tror kan hota eller i värsta fall fysiskt attackera politiker.

– Vi vet ju hyfsat väl i alla fall vilka de där personerna är som inte bara uttrycker aversioner utan där det också finns någon form av indikation på att det också kan bli en handling av det, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för valrörelsen hos Polismyndigheten, till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons