Annons

Ryska regeringen avgår inför Putins reformer

Rysslands regering avgår.
I sitt tal till nationen meddelade president Vladimir Putin att ryssarna ska få säga sitt om en ny maktbalans i toppen.
Han vill säkra sitt systems överlevnad – och verkar ha bråttom, enligt Rysslandsexperter.
Ryssland • Publicerad 15 januari 2020
Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, och premiärminister Dmitrij Medvedev träffas i Kreml och ger besked om hur landets styre ska förändras.
Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, och premiärminister Dmitrij Medvedev träffas i Kreml och ger besked om hur landets styre ska förändras.Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin vid sitt tal till parlamentets båda kammare.
Rysslands president Vladimir Putin vid sitt tal till parlamentets båda kammare.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Gudrun Persson, forskningsledare på FOI. Arkivbild.
Gudrun Persson, forskningsledare på FOI. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Rysslandsforskaren Martin Kragh. Arkivbild.
Rysslandsforskaren Martin Kragh. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Makt ska flyttas från presidenten till parlamentet, bland annat när det gäller val av premiärminister och statsråd, meddelade Putin i sitt årliga tal.

Kort därpå meddelade den sittande premiärministern Dmitrij Medvedev att han överlagt med presidenten och beslutat att hela regeringen ska avgå, för att Putin ska få utrymme att införa sina reformer.

Annons

– De kommer att innebära stora förändringar i ett stort antal delar av konstitutionen, men också för hela maktbalansen, säger Medvedev i ett tv-sänt framträdande, där Putin medverkar och tackar premiärministern för hans insats.

Dmitrij Medvedev kommer att bli biträdande ledare för säkerhetsrådet, ett av två mäktiga och rådgivande råd inom presidentkansliet. Och Putin har redan en ersättare i åtanke: Michail Misjustin, chef för det federala skatteverket, har nominerats till statsduman som ny premiärminister.

"Tyder på en osäkerhet"

Det är radikala förändringar som sker, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Och de sker mot en fond där Putin inte har rätt att kandidera på nytt i presidentvalet 2024. Enligt rådande lagstiftning får en president bara sitta två mandatperioder åt gången.

– Putins linje har hitintills varit att främja stabilitet i regeringen. Medvedev är hans mest lojala statsråd. Det är en rockad som väcker många frågor, säger han till TT.

En fråga som väcks hos Kragh är vilken roll säkerhetsrådet kommer att spela i framtiden och vilken roll Vladimir Putin skulle kunna få som ordförande för det. Det finns en rad olika scenarion, som Kragh ser det:

– Det återstår att se vad dessa scenarion är. Det faktum att Putin skridit till verket redan nu, 2020, i stället för att avvakta till nästa parlamentsval 2024 tyder på att han anser att tiden är knapp. Det är indikativt för att han känner en osäkerhet inför framtiden och vill göra nödvändiga förändringar redan nu.

En jämförelse som ligger nära till hands, om inte annat geografiskt, är Kazakstan. Där trädde den mångårige diktatorn Nursultan Nazarbajev tillbaka förra året, men han behåller i praktiken makten i egenskap av ordförande för ett särskilt råd dit stora delar av presidentmakten flyttats.

"Säkrar toppstyret"

Ryssarna kommer få rösta om de föreslagna reformerna, sade president Putin i sitt tal, utan att meddela något datum för en sådan folkomröstning. Ett starkt Ryssland kan bara byggas med "respekt för den allmänna opinionen", sade han.

– Meningen med de här förslagen är att säkra det politiska systemet, som är toppstyrt med starka särintressen som presidenten balanserar emellan, säger Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Makt fördelas mellan flera olika organ, men det ska inte tolkas som någon form av demokratisering, enligt Persson.

Annons

– Det är ett sätt för systemet att bli mindre sårbart. Som det ser ut i dag har det byggts upp under lång tid och är beroende av en Putin i toppen som balanserar dessa intressen. Om de här förslagen går igenom kommer det innebära en större inre stabilitet.

TT: Putin själv då?

– Spekulera kan man, men det är ingen som vet, inte ens presidentadministrationen. Om man ska spekulera lite så kan man tänka sig att man gör en rockad igen där han blir premiärminister. En annan möjlighet är att det statliga rådet får en stärkt roll där han skulle kunna vara ordförande som ett slags grå eminens. Det finns en mängd möjligheter.

Regler för efterträdare

Reglerna för presidentposten och Putins eventuella efterträdare ser också ut att ändras. En kandidat ska bland annat ha bott i Ryssland i 25 års tid och endast ha ett medborgarskap. Man ska också bara få sitta i två mandatperioder totalt, jämfört med nuvarande regler där man får kandidera på nytt när det gått en mandatperiod.

– Det ska säkerställa att ingen efterträdare blir så dominant som Putin har varit, säger Gudrun Persson.

En annan stor förändring som den ryske presidenten gick fram med i sitt tal var att den ryska grundlagen i fortsättningen ska vara överordnad all internationell rätt.

Putin lade också stor vikt vid familjefrågor och utlovade ekonomiska bidrag för att uppmuntra ryssar att skaffa barn och öka födelsetalen.

– Vår historiska plikt är att säkra en stabil befolkningstillväxt, sade presidenten.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons