Annons

Putins nye premiärminister lovar förändring

Byråkraten Michail Misjustin har godkänts som Rysslands nye premiärminister och väntas inom kort utse en ny regering. Den 53-årige doldisen har överraskande handplockats av Vladimir Putin att leda regeringen medan presidenten driver igenom förändringar i landets politiska system.
Ryssland • Publicerad 16 januari 2020
Michail Misjustin har godkänts som Rysslands nya premiärminister av statsduman. Bilden är tagen under ett möte med president Vladimir Putin på onsdagen.
Michail Misjustin har godkänts som Rysslands nya premiärminister av statsduman. Bilden är tagen under ett möte med president Vladimir Putin på onsdagen.Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Den 53-årige Misjustin, som fram tills nu varit chef för Rysslands federala skattemyndighet, godkändes med 383 ja-röster i omröstningen under torsdagen. Ingen röstade emot honom, men 41 ledamöter från kommunistpartiet lade ner sina röster.

Godkännandet var väntat sedan Misjustin backats upp av landets styrande parti Enade Ryssland, som har en stor majoritet i kammaren.

Lovar förbättringar

Annons

I ett tal i parlamentet inför omröstningen lovade Misjustin förändringar som ska förbättra ryssarnas liv.

– Som presidenten understrukit flera gånger: människor bör redan nu uppleva förändringar till det bättre, men än så länge sker detta långt ifrån överallt, sade han.

Han konstaterade även att regeringen har mycket att uträtta och lovade vara öppen för "konstruktiv kritik" och inte tappa kontakten med medborgarna.

– Det är väldigt viktigt för oss att lyssna in vad som sker, säger han.

Hoppas på investeringar

Vidare betonade Misjustin vikten av att återställa förtroendet från näringslivet.

– För att fortsätta utvecklas och säkerställa framtida BNP-tillväxt måste vi främst stimulera till mer investeringar, säger han och tillägger:

– För att återställa tillit som kanhända har förlorats mellan myndigheter och näringsliv.

Kort efter omröstningen meddelade presidentkansliet att Putin nu även formellt godkänt Misjustin, vilket innebär att han kan tillträda sin nya post och utse sin regering.

Letar ny roll?

Det var på onsdagen som president Vladimir Putin överraskande nominerade Misjustin som ny premiärminister i samband med att han presenterade planer på förändringar i landets toppstyre. Kort därpå meddelade den sittande premiärministern Dmitrij Medvedev att han överlagt med presidenten och beslutat att hela regeringen ska avgå, för att Putin ska få utrymme att införa sina reformer.

Det handlar bland annat om konstitutionella förändringar som reducerar presidentämbetets makt och ökar inflytandet för parlamentet, som föreslås få makten att välja både premiärminister och regering.

Annons

Bedömare har tolkat planerna som att Putin förbereder sig för att lämna presidentskapet – enligt nuvarande lagstiftning har han inte rätt att kandidera på nytt inför valet 2024 – och hitta en ny styrande roll.

En möjlighet som lyfts fram är att Putin fortsätter som ordförande för det så kallade säkerhetsrådet, ett av två mäktiga och rådgivande råd inom presidentkansliet, och utövar makt från den positionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons