Annons
Nyheter

"Rädd för att vi får se varsel igen"

Använd vaccinbevisen för att stoppa smittan i stället för att begränsa krogarnas öppettider, tycker krogbranschens organisation Visita. Nu befaras nya varsel i en hårt prövad bransch.
Ekonomi • Publicerad 10 januari 2022
Glest mellan gästerna och tidig hemgång kan bli ett hårt slag för krogarna. Arkivbild.
Glest mellan gästerna och tidig hemgång kan bli ett hårt slag för krogarna. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

De nya restriktionerna, som börjar gälla redan i övermorgon den 12 januari, innebär bland annat att krogarna måste stänga klockan 23 och att högst åtta personer tillåts per sällskap, som måst sitta ned med minst en meter emellan sig. Ett hårt slag mot krogbranschen, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar.

– Nu kommer återigen nya restriktioner med kort varsel, säger han, och tillägger att han visst förstår att det behövs nya åtgärder när smittan skenar.

Annons

– Men att begränsa öppettiderna, det förstår vi inte. Jag tycker att man ska nyttja vaccinbevisen i stället. Statsministern inledde ju själv pressträffen med att vaccinet är det viktigaste verktyget. Jag trodde att vi hade kommit längre i analysen av effekten av åtgärder.

"Varsel igen"

Han förklarar att det inte uppstår någon trängsel på restauranger i dag. Det är redan glest mellan gästerna och borden.

Nu befarar han att många företag kommer att drabbas hårt.

– Jag är rädd för att vi kommer att få se en hel del varsel igen. De har precis kunnat återanställa personal som tidigare varslat. Men många är skuldsatta.

Kort framförhållning

Han tycker också att beskedet kommer med väldigt kort varsel, många krogar har redan schemalagt personal och handlat hem varor för den närmaste framtiden.

– Det finns inte heller några fungerande stöd på plats nu. Jag hade förutsatt att stöden presenterades samtidigt, men vi har bara fått besked om att stöden ska förlängas under december och januari. Men vi har inte sett detaljerna ännu.

Det handlar om olika belopp och gränser som behöver justeras, förklarar han.

– Som det är nu har många företag redan slagit i taket. Då finns inga stöd att söka, säger Jonas Siljhammar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons