Annons
Nyheter

Råden kring gluten till spädbarn förenklas

Livsmedel • Publicerad 15 december 2020
Livsmedelsverket förenklar råden kring hur gluten bör introduceras. Arkivbild.
Livsmedelsverket förenklar råden kring hur gluten bör introduceras. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Livsmedelsverket har justerat råden om hur man bör introducera mat med gluten till spädbarn.

I stället för att som tidigare förespråka att smakprov ges tidigast från fyra månaders ålder och senast vid sex månader, säger myndigheten nu att gluten ska introduceras på samma sätt som annan mat.

Annons

"Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start", säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Gluten finns i vete, råg och korn. Glutenintolerans (celiaki) är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

Mängden gluten som små barn får i sig kan påverka risken för celiaki. Däremot visar forskning att tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons