Annons

Radikal teaterhistoria ställs ut i Göteborg

Kultur • Publicerad 17 februari 2020
Nationalteatern 1970. Pressbild.
Nationalteatern 1970. Pressbild.Foto: Göteborgs stadsmuseum/TT

I vår riktar Göteborgs stadsmuseum fokus på de radikalare delarna av stadens scenkonsthistoria. Utställningen heter "Frispel" och berättar om hur de fria grupperna växte fram och utmanade den traditionella teatern i Göteborg under 1960- och 70-talen.

Kända namn som Nationalteatern och Galenskaparna samsas med smalare men inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon. Utställningen visar bland annat upp teaterkostymer, manuskript, skisser, dockor och föreställningsfotografier.

Annons

"Det är roligt att få visa ett urval av museets innehållsrika teatersamling i en ny kontext. Utställningen är också högst relevant i en tid då både de fria grupperna och institutionsteatrarna är under lupp och diskuteras högljutt", säger museets utställningschef Helena Joelsson Ekström i ett pressmeddelande.

"Frispel – scenkonst i förvandling 1960–2000" öppnar den 25 april och pågår till våren 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons