Annons
Nyheter

Rapartister får fängelse – kommer överklaga

Rapartisterna Yasin Mahamoud och Haval Khalil döms till fängelse för inblandning i kidnappningen av en annan svensk rapartist förra våren.
Yasin Mahamoud kommer att överklaga domen, meddelar hans advokat Frida Wallin efter tingsrättens besked.
Brott • Publicerad 14 juli 2021
Två rapartister, Yasin Mahamoud (bilden) och Haval Khalil döms till fängelse för sin inblandning i kidnappningen av en annan svensk rapartist förra våren. Arkivbild.Foto: J.Willz

Totalt fälls 27 personer av Södertörns tingsrätt för grov och omfattande brottslighet, som i de allra flesta fall kan kopplas till det så kallade Vårbynätverket.

En del av målet, och kanske den medialt mest uppmärksammade delen, handlade om kidnappningen av en av Sveriges mest spelade rapartister.

Annons

I april förra året fördes rapartisten till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet ska ha varit att pressa artisten på pengar.

"Felaktig bedömning"

Redan en tid innan hade ett "misslyckat" kidnappningsförsök ägt rum. Rapartisten Yasin Mahamoud försökte, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock när man upptäckte att det var mycket poliser i rörelse just då.

Yasin Mahamoud döms nu till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov.

– Han har tagit emot en Encrotelefon som vi har bedömt är ett brottsverktyg och med hjälp av den Encrotelefonen har han då hjälpt till att planera och förbereda en kidnappning, säger juristdomaren Kian Amraée.

Yasin Mahamoud har hela tiden nekat. Under rättegången förklarade han att han inledningsvis inte varit medveten om kidnappningsplanerna. Så fort han förstod att något var på gång försökte han förhala processen. "Efterhandskonstruktioner" kallar rätten detta.

Hans advokat Frida Wallin uppger att man är besvikna på den fällande domen och att den kommer att överklagas.

"Förvarets ståndpunkt är att tingsrättens bedömning av att det skulle vara fråga om en förberedelsegärning är felaktig utifrån hur praxis ser ut", skriver hon i ett mejl till TT.

Straff sedan tidigare

Eftersom han återfallit i brott under villkorlig frigivning har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff.

– Det totala frihetsberövande straffet blir ett och ett halvt år lite drygt, sade rättens ordförande Göran Nilsson vid en pressträff på onsdagen.

Den andre rapartisten, Haval Khalil, döms till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån. Han tog över uppgiften att locka fram artisten efter det första misslyckade kidnappningsförsöket.

Annons

– Han har även hjälpt till att råna målsägande på en klocka och två guldkedjor, säger Kian Amraée.

Haval Khalil har hela tiden nekat till inblandning. Han följde med till den plats där offret och förövarna möttes och själva människorovet ägde rum, men säger att detta skedde av ren omtanke för rapartisten och att han var där i en roll som medlare. Även detta kallas av tingsrätten en efterhandskonstruktion.

– Utgångspunkten är att det kommer att överklagas. Min klient har ju förnekat inblandning i de här händelserna, säger hans advokat Anton Strand.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons