Annons
Nyheter

Rapport avslöjar polisens missar vid skoldåd

Information om en koppling mellan två pojkar som genomförde skolattacker i Skåne "föll bort" inom Polismyndigheten, enligt en tidigare hemligstämplad rapport.
Brott • Publicerad 6 april 2023
Den 10 januari 2022 attackerade en knivbeväpnad 17-åring en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Arkivbild.
Den 10 januari 2022 attackerade en knivbeväpnad 17-åring en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Arkivbild.Foto: Polisens förundersökning

Den 15-årige pojken var maskerad och klädd i "stridsliknande" kläder när han gick till attack med knivar och pistolliknande föremål på skolan i Eslöv 2021. Några månader senare gick en 17-åring i Kristianstad till skolan med fyra knivar i väskan. En elev och en lärare skadades i attacken som följde.

Kopplingen mellan de två pojkarna – som var goda vänner – kände polisen till. Ändå föll informationen bort mellan de skånska polisområdena, enligt en tidigare hemligstämplad rapport som P4 Malmöhus tagit del av och som presenteras i granskningen " Skolattackerna" i P1.

Annons

– Det är inte korrekt att det föll bort. Men ska man vara kritisk, kunde man haft mer kontakter, säger biträdande regionpolischefen Jarl Holmström i en kommentar till radion.

Det förebyggande arbetet kring pojken i Eslöv var omfattande. Det fanns kontakter kring både socialtjänst och skola samt underrättelseenhetens utredare som arbetar mot inhemsk extremism. Det lyckades dock aldrig stoppa skolattacken i Eslöv.

Vännen i Kristianstad förhördes i samband med det skoldådet, men trots att det uppdagades att även den pojken fascinerades av våld och vapen litade polisen i det fallet på att pojkens föräldrar skulle ta hand om honom, rapporterar P4.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons