Annons
Nyheter

Rapport: Gårdsförsäljning hotar monopolet

Politik • Publicerad 16 april 2023
Druvklasar på en vingård utanför Ystad. Arkivbild.
Druvklasar på en vingård utanför Ystad. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Systembolagets monopol skulle sannolikt hotas om gårdsförsäljning av alkohol tilläts, enligt en intern rapport från socialdepartementet som SvD har tagit del av.

Rapporten sammanställdes av opolitiska tjänstemän under sommaren 2022, för att göra en EU-rättslig analys av remissvar och synpunkter som lämnats om gårdsförsäljningsutredningen som presenterades 2021.

Annons

Tjänstemännen drar i rapporten slutsatsen att utredningen inte uppfyller direktiven om att alkoholmonopolet ska vara säkrat, skriver tidningen.

”Sannolikt blir utgången den motsatta om förslaget genomförs”, lyder rapporten enligt SvD.

De kommer även fram till att det skulle vara "mycket svårt eller omöjligt" att rulla tillbaka gårdsförsäljningsreformen om den skulle vara oförenlig med EU-rätten.

Socialdemokraterna krävde nyligen att regeringen begär ett förhandsbesked från EU om huruvida alkoholmonopolet hotas om gårdsförsäljning tillåts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons