Annons
Nyheter

Rapport: Stora brister på brittiska asylboenden

Storbritannien • Publicerad 14 september 2023
Ett tillfälligt boende för asylsökanden i grevskapet Kent i Storbritannien. Arkivbild.
Ett tillfälligt boende för asylsökanden i grevskapet Kent i Storbritannien. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/TT/AP

Asylsökande i Storbritannien har bristfälliga levnadsvillkor på de tillfälliga boenden som regeringen erbjuder dem, slår människorättsorganisationerna Human Rights Watch (HRW) och Just Fair fast i en ny rapport.

Som underlag till rapporten har över 50 asylsökanden intervjuats, inklusive 27 barn. Många av dem uppger att de tillbringat flera månader i tillfälliga bostäder – trots regeringens mål att flytta familjer till mer långsiktiga boenden inom 19 dagar.

Annons

I rapporten konstateras bland annat att många av personerna haft "allvarliga problem med boendet", inklusive brist på utrymme, fukt, mögel, trasiga eller uteblivna möbler och skadedjursangrepp.

– Omänskliga och bristfälliga bostäder för människor som söker skydd är aldrig acceptabelt, och absolut inte i världens sjätte största ekonomi, säger Yasmine Ahmed, chef för HRW i Storbritannien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons