Annons
Nyheter

Rätt blodtrycksmedicin kan halvera dosen

Att testa olika läkemedel mot högt blodtryck kan vara avgörande för att få maximal och bästa effekt. Det visar en studie från Uppsala universitet, skriver Dagens Medicin.
Medicin • Publicerad 16 april 2023
Mätning av blodtryck. Arkivbild.
Mätning av blodtryck. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I studien, publicerad i tidskriften Jama, konstaterar svenska forskare att det mest optimala läkemedlet i snitt sänker blodtrycket mer än om man satt in ett slumpvist läkemedel.

– Om man hittar rätt läkemedel skulle man kunna få bättre effekt än om man fördubblar dosen av ett sämre fungerande läkemedel, säger Johan Sundström, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien, till tidningen.

Annons

I studien testades fyra vanliga blodtrycksläkemedel. Efter att ha konstaterat att personspecifik medicinering kan vara avgörande för att få bästa effekt ska nu forskarna studera materialet närmare för att se om det fanns patienter där skillnaden inte var så stor.

– I dagsläget kan vi bara säga hur stor genomsnittspotentialen var, säger Johan Sundström.

Fakta: Om studien

De fyra läkemedel som ingick i studien är kandesartan, lisinopril, amlodipin och hydroklortiazid.

280 patienter fick i slumpvis ordning testa blodtrycksläkemedel under sammanlagt ett helt år. Varje deltagare fick pröva två av läkemedlen två gånger och två av läkemedlen en gång.

Samtliga deltagare hade en mild form av högt blodtryck och en relativt låg risk för hjärt-kärlsjukdom.

Varje behandlingsperiod varade i två månader. Deltagarna var blindade för vilken behandling de fick och i början av varje period ingick en veckas placebobehandling för att ”skölja ut” effekten av förevarande behandling.

Enligt resultatet sänker det mest optimala läkemedlet i snitt det systoliska blodtrycket med 4,4 mmHg mer än om man satt in ett slumpvist läkemedel.

Källa: Dagens Medicin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons