Annons
Nyheter

Istanbuls borgmästare döms till fängelse

En turkisk domstol dömer Istanbuls populäre borgmästare Ekrem Imamoglu till fängelse i två år och sju månader för att ha skymfat allierade till president Recep Tyyip Erdogan.
Turkiet • Publicerad 14 december 2022
Ekrem Imamoglu. Arkivbild.
Ekrem Imamoglu. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Domstolen förbjuden honom även från att verka politiskt.

Kritiker menar att rättegången är ett försök att hindra Imamoglu, som är en av de populäraste oppositionspolitikerna i landet, från att utmana president Erdogan i presidentvalet i juni.

Annons

Anhängare till borgmästaren samlades utanför hans kansli efter domen för att visa sitt stöd, och för att kräva regeringens avgång.

– Några enstaka personer kan inte ta ifrån oss makten som gavs till oss av folket, ropade Imamoglu till folkmassan.

"Patetisk"

Ekrem Imamoglu har redan uppgett att han överklagar domen.

– Det här är en patetisk inställning till demokrati och till rättsstaten, säger Kemal Polat, borgmästarens advokat.

Imamoglu, som företräder partiet CHP, slog kandidaten från president Recep Tayyip Erdogans AK-parti i ett lokalval i mars 2019. CHP:s seger var ett historiskt bakslag för presidentens parti som hade styrt Istanbul i ett kvartssekel.

"Idioter"

AK-partiet drev då på för att ogiltigförklara resultatet med hjälp av fuskanklagelser. Det här resulterade i ett omval i juni – som Imamoglu också vann.

Det var mellan valomgångarna som Imamoglu i ett tal ska ha kallat myndigheten som ogiltigförklarade det första valresultatet för "idioter".

Borgmästaren förnekar att han förolämpat valrådets medlemmar och insisterar på att hans ordval var ett svar på att inrikesminister Suleyman Soylu kallat Imamoglu för "en dåre" och anklagat honom för att ha kritiserat hemlandet under ett besök i Europaparlamentet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons