GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rattfull uppgav tvillingbrors namn till polis

En rattfull bilförare åtalas för flera brott efter att i en poliskontroll uppgett sin tvillingbrors identitet.
Brott • Publicerad 31 juli 2021
När den rattfulla mannen stoppades i en poliskontroll uppgav han sin tvillingbrors identitet, enligt åklagaren. Arkivbild.
När den rattfulla mannen stoppades i en poliskontroll uppgav han sin tvillingbrors identitet, enligt åklagaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

I slutet av februari stoppade polisen en bil i Jämtland. Föraren uppfattades vara narkotikapåverkad, det ska ha luktat cannabis i bilen och misstänkt narkotika hittades vid en genomsökning av fordonet, däribland en joint.

Föraren drogtestades sedan genom att lämna blodprov.

I april fick så förarens tvillingbror överraskande ett brev, vilket innehöll resultatet av ett drogtest. Men någon rattfylla eller något drogtest kände han inte till, skriver tidningen.

Åklagaren hävdar att bilens förare uppgett sin tvillingbrors personuppgifter till polisen, och nu åtalas föraren. Han misstänkt för rattfylleri, narkotikabrott och grov olovlig körning – men även olovlig identitetsanvändning.

Anledningen till att mannen använt sin tvillingbrors identitet var att undkomma misstankarna, ska föraren ha uppgett till polisen. I förundersökningen vittnar också tvillingbrodern om att det inte är den första gången som mannen använt sig av tillvägagångssättet.

Som del av bevisningen finns även ett DNA-test som ska klargöra vem av bröderna som faktiskt körde bilen, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.