Annons

Rättsprövning om Preemraff hålls i Lysekil

Den slutliga rättsförhandlingen om Preems plan på att bygga ut raffinaderiet i Bohuslän kommer att hållas i Lysekil, någon mil från anläggningen vid Brofjorden. Efter förhandlingen gör Mark- och miljööverdomstolen ett yttrande. Sedan beslutar regeringen.
Brott • Publicerad 25 februari 2020
Preems oljeraffinaderi vid Brofjorden utanför Lysekil. Arkivbild.
Preems oljeraffinaderi vid Brofjorden utanför Lysekil. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Preems utbyggnad har tidigare fått grönt ljus av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Men efter många överklaganden beslöt Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm att pröva ärendet.

Preem vill bland annat kunna ta bättre hand om tjockolja, som är en restprodukt vid raffinering av råolja till bensin eller diesel. Men den planerade processen leder till kraftigt ökade utsläpp av koldioxid. Den aspekten prövades inte av domstolen i Vänersborg. Preems uppfattning är att utsläpp av koldioxid ska regleras inom EU:s handel med utsläppsrätter.

Annons

En annan del i Preems ansökan handlar om att kunna använda förnybara råvaror, vilket man inte har tillstånd till i dag.

Demonstration planeras

Överdomstolens förhandling i Lysekil kommer att inledas 10 mars. Enligt lokala medier planerar flera miljöorganisationer att demonstrera i samband med detta.

Utsläppen av koldioxid har blivit en så het fråga att regeringen tagit över beslutsfattandet i ärendet. Men först ska själva förhandlingen genomföras som vanligt. Regeringen har ingen roll i rättssalen.

– Efter förhandlingen ska Mark- och miljööverdomstolen avge ett yttrande, säger Ote Dunér, som är föredragande i domstolen.

– Där kommer det att framgå vilken rättslig bedömning domstolen gör, tillägger hon.

Regeringen följer

Men regeringskansliet kommer också att ha en tjänsteman på plats under domstolens förhandling.

– Det är viktigt för regeringen att följa sakframställan, säger Jakob Lundgren, pressekreterare på miljödepartementet.

Preems raffinaderi i Lysekil är Nordens största. Enligt den ursprungliga ansökan om nytt miljötillstånd kunde utsläppen av koldioxid komma att fördubblas av utbyggnaden, från 1,7 miljoner ton per år till 3,4 miljoner ton. Men enligt en ny prognos, inför överdomstolens förhandling, blir de framtida utsläppen högst 2,7 miljoner ton per år.

Samtidigt lyfter företaget fram att man gör en rad åtgärder för att minska utsläppen, bland annat en anläggning som från 2025 ska kunna fånga in 500 000 ton koldioxid varje år.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons