Annons

Raymond: "Skönt att jag fick klartecken"

En av Sveriges hetaste hockeytalanger var ett osäkert kort inför junior-VM.
Men själv var Lucas Raymond aldrig orolig.
Ishockey • Publicerad 18 december 2019
Lucas Raymond har fått klartecken att vara med i JVM efter sin virusinfektion. Arkivbild.
Lucas Raymond har fått klartecken att vara med i JVM efter sin virusinfektion. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Först i tisdags fick Frölundaforwarden klartecken från sin klubb att spela junior-VM och anslöt då till Juniorkronornas träningsläger i Uppsala.

Förbundskaptenen Tomas Montén är glad över att det till slut blev grönt ljus.

Annons

– Vi får in en skicklig spelare som kan bryta mönstret, säger han.

Raymond själv har inte varit särskilt orolig för att han skulle missa mästerskapet. Trots att beskedet dröjt och han genomgått en rad undersökningar.

– Nej, det vet jag inte. Det var läkarna som hade hand om det. De brydde sig om mig och mitt välmående, så det var skönt att jag fick klartecken, säger Raymond.

"Otroligt rörigt"

Juniorkronorna samlades i Uppsala i söndags men först i tisdags var truppen fulltalig. Förutom osäkerheten med Raymond har spelarna från Nordamerika fått klartecken efter hand och kommit inflygande pö om pö.

– Det har varit otroligt rörigt i år, det har hänt mer grejer i år än på de tre senaste åren sammanlagt, säger Montén som gör sitt fjärde JVM som huvudansvarig.

Skellefteåcentern Jacob Olofsson fick i förra veckan tacka nej på grund av skada så att Winnipeg lämnade klartecken till att släppa David Gustafsson blev bingo för Juniorkronorna.

Gustafsson har tagit en ordinarie plats i NHL under hösten och kommer in som en spetsspelare.

– Framför allt med ”Jackes” skada så betyder det otroligt mycket, säger Montén.

Även backarna Tobias Björnfot, Los Angeles, och Rasmus Sandin, Toronto, släpptes till JVM. För Chicagobacken Adam Boqvist blev det dock nej.

"Grymt bra lag"

Juniorkronorna höll pressträff i Uppsala på onsdagen innan torsdagens avresa till Tjeckien där förberedelserna fortsätter med två träningsmatcher, mot Tjeckien och USA.

Annons

JVM spelas 26/12-5/1 och Sverige premiärspelar mot fjolårsmästaren Finland på annandagen. Lucas Raymond ser fram emot äventyret.

– Det ska bli grymt kul. Det är en häftig turnering och jag ser fram emot det väldigt mycket.

Raymond blev stor guldhjälte när han med ett hattrick i U18-VM-finalen mot Ryssland såg till att Sverige i april vann det mästerskapet för första gången. Nu hoppas han på ett nytt guldjubel med juniorkronorna.

– Jag tror att vi har bra chanser. Det här är ett grymt bra lag med spelare som är bra på olika saker. Det ska bli enormt roligt.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons