Annons
Nyheter

Razzia mot BBC:s indiska kontor efter Modifilm

Indiska myndigheter har gjort ett tillslag mot brittiska BBC:s kontor i New Delhi och Bombay.
– Det är en inkomstskatterazzia på kontoret, de beslagtar alla telefoner, säger en journalist vid mediebolagets kontor i New Delhi.
Indien • Publicerad 14 februari 2023
En razzia har utförts mot BBC:s kontor i New Delhi och Bombay. Arkivbild.
En razzia har utförts mot BBC:s kontor i New Delhi och Bombay. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

I New Delhi hindrar polis människor från att gå in eller ut från lokalerna. Även i Bombay har en räd gjorts mot det lokala BBC-kontoret.

"Inkomstskattemyndigheterna är för närvarande på BBC:s kontor i New Delhi och Bombay och vi samarbetar fullt ut", meddelar mediebolaget och lägger till att man hoppas på en lösning på situationen så snart som möjligt.

Annons

Indiens skattemyndighet har inte kommenterat uppgifterna.

Tillslagen kommer några veckor efter att BBC sänt en dokumentär som innehåller kritik mot landets premiärminister Narendra Modi. Han anklagas i filmen för att ha förmått polisen att inte ingripa under antimuslimska upplopp i delstaten Gujarat 2002, där han då var guvernör. Över 1 000 människor dödades.

Dokumentären har inte sänts i Indien, men regeringen har stoppat videor och tweets som delat länkar till filmen. Regeringsrådgivaren Kanchan Gupta har kallat den "fientlig propaganda och anti-Indienskräp".

Universitetsstudenter har organiserat visningar av dokumentären trots förbud – i protest mot att myndigheterna försöker stoppa den. Vid Delhi-universitetet har över 20 studenter gripits efter att polisen stoppat en filmvisning där i slutet av januari.

Enligt människorättsorganisationer har pressfriheten i landet tagit skada under Narendra Modis tid vid makten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons