Annons
Nyheter

Regeringen förlänger trafikplikt för flyg

Regeringen förlänger den allmänna trafikplikten som ska säkra flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Finns det ingen kommersiell trafik på linjerna ska Trafikverket köpa in den.
Resor • Publicerad 10 december 2020
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelar att regeringen förlänger trafikplikten för att säkra flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelar att regeringen förlänger trafikplikten för att säkra flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

När coronakrisen slog undan benen på resebranschen riskerade flera Norrlandsstäder samt Gotland att bli utan flyglinjer – och för att säkra upp situationen införde regeringen en temporär allmän trafikplikt.

Nu förlängs trafikplikten en andra gång till och med den 30 juni 2021.

Annons

– Det är fortfarande ett allvarligt smittoläge och vi ser påtagliga störningar i trafiken. Vi vill säkerställa att vi kan upprätthålla samhällsviktiga transporter, säger infrastruktur Tomas Eneroth (S).

Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna – och innebär att Trafikverket fortsatt vid behov ska upphandla trafik på aktuella flyglinjer.

– Även om det på många sträckor nu finns kommersiellt flyg så har de uppenbara svårigheter och jag utesluter inte att det kan bli en utveckling där de lägger ner en del linjer. Då måste samhället finnas där.

Inga extra medel skjuts till, eftersom de 105 miljoner som Trafikverket fick i våras inte tagit slut än.

– Det har varit en effektiv upphandling från Trafikverkets sida och det faktum att kommersiella aktörer under sommaren sedan startade sina flyglinjer gjorde att inte alla resurser behövde tas i anspråk. Så det finns pengar på kontot, säger Tomas Eneroth.

Fakta: Flyglinjerna som berörs

Kiruna–Arlanda

Luleå–Arlanda

Umeå–Arlanda

Östersund–Arlanda

Skellefteå–Arlanda

Örnsköldsvik–Arlanda

Sundsvall–Arlanda

Visby–Arlanda

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons