Annons

Regeringen öppnar för digital virusövervakning

Flera länder har börjat spåra människors mobiltelefoner för att följa coronavirusets utbrott. Nu öppnar den svenska regeringen för att det kan bli nödvändigt, trots en oro hos kritiker om massövervakning.
Coronaviruset • Publicerad 29 mars 2020
Den svenska regeringen öppnar för att ta del av mobiltelefoners geodata för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Den svenska regeringen öppnar för att ta del av mobiltelefoners geodata för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Länder som Kina, Singapore och Israel har alla infört elektronisk övervakning av sina invånare för att begränsa smittspridningen. I Europa och i USA har teknikbolag och telefonoperatörer börjat dela med sig av "anonymiserad" information från smarta mobiltelefoner för att spåra utbrottet.

EU-kommissionen för samtal med åtta mobiloperatörer, däribland svenska Telia, om att samla in geodata för att se hur människor rör sig. Det skulle kunna visa exempelvis hur många som lämnar Stockholmsområdet under påsk, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Annons

– Det kan vara ett viktigt verktyg för att begränsa smittans utbredning, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till radion.

Om svenska mobilkunder kommer att omfattas är oklart eftersom EU-kommissionen inte kontaktat den svenska regeringen, enligt Ygeman.

Men den här typen av samarbete kritiseras från nätaktivister som menar att åtgärden kan vara ett intrång i människors integritet och leda till en massövervakning när coronaviruset ebbar ut.

Vissa hänvisar till vad som hände efter 11 september-attacken 2001 mot World Trade Center, vilket öppnade dörren för en mer inträngande övervakning med hänvisning till nationell säkerhet, framför allt i USA.

– Det finns en risk att de här verktygen blir normaliserade och finns kvar även efter att pandemin saktat in, säger Darrell West, chef vid Brookings Institution's Center for Technology Innovation, till nyhetsbyrån AFP.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons