Annons
Nyheter

Deltagande i terrororganisation ska förbjudas

Riksdagspartierna vill göra ändringar i den grundlagsfästa föreningsfriheten.
Syftet är att förbjuda deltagande i terrororganisationer.
Politik • Publicerad 16 mars 2021
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Grundlagskommittén lade på tisdagen fram ett delbetänkande om att kriminalisera deltagande i terrororganisation.

Förslaget innebär att man ändrar i grundlagen så att det blir möjligt att med en vanlig lag kriminalisera deltagande i terrororganisation.

Annons

I dag är det bara en militär eller rasistiskt motiverad organisation som kan undantas från föreningsfriheten, enligt kommitténs ordförande Anders Eka.

– En mycket bred majoritet står bakom förslaget, säger Eka, som även är ordförande för Högsta domstolen.

Bred majoritet

Bara Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget.

– Det finns en styrka i att det finns en sådan bred majoritet bakom det här förslaget. Det är så det ska vara i grundlagsfrågor och jag ser inga problem att gå vidare med det här, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Förslaget skulle kunna träda i kraft 1 januari 2023.

Morgan Johansson påpekar att flera andra länder redan har sådana möjligheter i sin lagstiftning.

– Vi måste ha lika skarpa verktyg mot de här organisationerna som de har, säger Johansson.

Sverige har redan kriminaliserat "samröre" med terrororganisationer, vilket omfattar en rad olika handlingar. Till exempel att hantera vapen för en terrororganisation eller upplåta lokaler.

"Träffar bredare"

Att kriminalisera deltagande träffar mycket bredare, enligt justitieministern.

– Men det krävs att du deltar och är aktiv. Många av de här organisationerna har nog inte medlemsbok, säger Johansson.

Annons

Vilka organisationer som ska betraktas som terrororganisationer får man återkomma till, uppger ministern, men han påpekar att det finns vedertagna definitioner.

Moderaterna har gjort ett särskilt yttrande i delbetänkandet för att man vill att även till exempel våldsbejakande vänsterorganisationer och kriminella gäng ska kunna undantas från den grundlagsfästa föreningsfriheten.

– Utgångspunkten är de samhällsproblem vi har, och det finns ett bredare problem med våldsbejakande, organiserad extremism och kriminella gäng. Vi menar att det hade varit logiskt att göra det i ett och samma sammanhang, säger partiets ledamot i utredningen, partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Oklar gräns

Enligt justitieminister Morgan Johansson är det svårare att definiera våldsbejakande organisationer och kriminella gäng.

– Som jag ser det finns det skillnader mellan begreppet våldsbejakande organisation och terrororganisation. Och när det gäller terrorism finns det en klart och internationellt erkänd definition och det finns det inte när det gäller begreppet våldsbejakande, säger han.

– Min uppfattning är att om vi skulle få in det i regeringsformen finns det en risk att vi inte vet vad vi kriminaliserar och var gränsen går.

Gunnar Strömmer håller inte med.

– Nej, jag ser inte att det skulle vara omöjligt att distinkt definiera våldsbejakande organisationer och kriminella gäng. Det finns redan i lagstiftningen och i andra länder, säger han.

V emot

Vänsterpartiets ledamot Mia Sydow Mölleby reserverar sig mot att införa ett förbud.

– Vi tycker att vi ska införa åtgärder som fungerar och inte försvårar föreningsfriheten om inte det hjälper och vi kan inte se att det gör det i det här fallet, säger hon till TT.

Annons

Flera kända terrordåd har utförts av ensamma gärningsmän som inte är medlemmar i några terrororganisationer. Dessutom anser Vänsterpartiet att gällande lagstiftning om samröre räcker för att komma åt aktivitet i terrororganisationer.

Ett annat problem, enligt Mia Sydow Mölleby, är definitionen av terrororganisationer.

– Vi kan ju se på ANC, de var ju klassade som en terrororganisation av regimen i Sydafrika. Och vi har Ryssland, Belarus och Polen, det här riskerar jätteproblem i samarbetet mellan länder mot terrorism. Faran är ju att vi ska agera mot människor som gömmer sig här och bedriver rimligt oppositionsarbete, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons